Sport/Wielrennen
865441425
Wielrennen

Details rechtszaak na overval in 2021

Schokkend: Cavendish in bijzijn kinderen bedreigd met mes en beroofd van dure horloges

Een heftige gebeurtenis voor Mark Cavendish, die thuis werd overvallen.

Een heftige gebeurtenis voor Mark Cavendish, die thuis werd overvallen.

Tijdens de rechtszaak naar aanleiding van een overval op wielrenner Mark Cavendish in november 2021 zijn schokkende details naar boven gekomen. Cavendish is in zijn eigen huis door twee overvallers onder bedreiging van een mes beroofd van twee peperdure horloges, meldt de BBC. De indringers bedreigden de 37-jarige Engelsman bovendien in het bijzijn van zijn kinderen.

Een heftige gebeurtenis voor Mark Cavendish, die thuis werd overvallen.

Een heftige gebeurtenis voor Mark Cavendish, die thuis werd overvallen.

Twee verdachten staan terecht voor de overval, maar ontkennen allebei er iets mee te maken te hebben. Toch kent de openbaar aanklager weinig twijfel: „Dit was een vooropgezet plan en een goed uitgevoerde overval op het huis van een bekend persoon, met als doel voorwerpen van waarde buit te maken. Het leidt geen twijfel dat de twee aanvallers geïnteresseerd waren in de horloges, want toen ze die eenmaal hadden verlieten ze de woning met weinig andere voorwerpen.”

Angstaanjagende situatie

De aanklager doet verder uit de doeken dat Cavendish en zijn vrouw Peta Todd op bed lagen toen ze mannenstemmen hoorden. Todd ging daarop poolshoogte nemen, omdat de wielrenner nog herstellende was van enkele blessures. De indringers dwongen haar vervolgens de slaapkamer in, waar Cavendish werd geslagen en gedwongen zijn alarm uit te zetten. „Een van de overvallers trok een mes en dreigde hem neer te steken.” Todd verborg hun driejarige zoontje onder een deken zodat hij de dramatische gebeurtenissen niet hoefde te aanschouwen.

De kluis in de kamer ging vervolgens niet open – er lag ook niets in – en uiteindelijk gingen de overvallers aan de haal met twee peperdure horloges van Richard Mille (met naar verluidt een waarde van respectievelijk 300.000 en 400.000 Britse Ponden) en een koffer van Louis Vuitton.

Dna-sporen

Een van de overvallers pakte de telefoon van Cavendish’ vrouw af toen ze de politie probeerde te bellen. Die telefoon zou hen uiteindelijk de das omdoen. Ze lieten hem tijdens hun vlucht achter, maar er zaten dna-sporen op van een overvaller die reeds bekend was bij justitie.

In totaal waren vier overvallers te zien op de bewakingscamera’s. Cavendish schreef destijds op Instagram dat de overval „een nachtmerrie” was geweest voor hem en zijn familie.

De rechtszaak tegen de twee verdachten duurt twee weken.