Nieuws/Sport
873255589
Sport

Pak slaag voor Ierland: 5-1

Sterke start Oranje-hockeysters in herhaling van WK-finale

Oranje begon het WK ijzersterk

Oranje begon het WK ijzersterk

AMSTELVEEN - De Oranje-hockeysters zijn het vijftiende WK goed begonnen. De ploeg van Jamilon Mülders versloeg Ierland in het eigen Wagener Stadion met 5-1. Frédérique Matla was vanaf de stip goed voor twee treffers.

Oranje begon het WK ijzersterk

Oranje begon het WK ijzersterk

Het duel was een reprise van de finale van het vorige en gewonnen wereldkampioenschap. Toen, op 5 augustus 2018, maakte het Nederlands elftal gehakt van Ierland. In een wervelende hockeyshow in Londen won Oranje met 6-0, de grootste uitslag ooit in een WK-finale.

De titelverdediger had de Ieren al binnen twee minuten een flinke dreun kunnen verkopen, maar de doorgaans zo trefzekere Felice Albers schoot uit kansrijke positie en voor het oog van 9.500 toeschouwers hard voorlangs. Dezelfde Albers was tijdens de olympische goudjacht van afgelopen zomer tegen Ierland wel goed voor de openingstreffer, in de met 4-0 gewonnen groepswedstrijd.

Kansen genoeg voor Nederland, vanaf het eerste kwart

Kansen genoeg voor Nederland, vanaf het eerste kwart

1963

De Ierse nul in die wedstrijd was overigens exemplarisch. De green machine had in de laatste zeven onderlinge duels niet weten te scoren tegen Oranje. Nederland won 29 duels op rij van Ierland, dat in 1963 voor het laatst een overwinning boekte op de grote kwelgeest.

De ploeg van Mülders kreeg in het eerste kwart overigens genoeg kansen. Frédérique Matla pushte oog in oog met Ayeisha McFerran naast en Albers kreeg net niet haar stick tegen een scherpe voorzet met de backhand van Lidewij Welten. Drie strafcorners bleven onbenut. Aan de overzijde schoot Sarah Hawksah naast het doel van Anne Veenendaal.

De gloednieuwe mat in het Wagener Stadion speelde de speelsters vaak parten

De gloednieuwe mat in het Wagener Stadion speelde de speelsters vaak parten

Oogstrelende Jansen

De gasten stonden echter met de rug tegen de muur en kregen al na twee minuten in het tweede kwart de deksel op de neus voor de ultra-defensieve speelwijze. Goalgetter Matla benutte koeltjes een strafbal, die was toegekend doordat McFerran Oranje-speelster Maria Verschoor had gevloerd.

De schilderachtige manier waarop Yibbi Jansen haar ploeggenote Verschoor had vrijgespeeld, was een lust voor het oog. De 22-jarige speelster van SCHC debuteert op een groot toernooi, nadat ze in 2020 had bedankt voor Oranje en daarmee automatisch de Olympische Spelen aan zich voorbij liet gaan.

Stroperige mat

Het was overigens opvallend hoe vaak de bal ‘stroopte’ op het blauwe veld van het Wagener Stadion. De mat ligt er pas een paar weken en is allesbehalve ingespeeld. De stroeve kunststofvezels speelde de speelsters dikwijls parten. Ook bij de strafcorners, waarvan Oranje er alleen al in de eerste helft zeven onbenut liet.

Bij de laatste, die niet goed werd aangegeven, ook vaak een teken van een stroperig (of te droog) veld, was Eva de Goede uit de rebound dichtbij de 2-0. De 33-jarige routinier, die vorige week in het Pro League-duel met China pas haar eerste minuten maakte sinds haar kruisbandblessure in november, maakte een veel betere indruk dan tijdens haar rentree. Dat is geweldig nieuws voor tussenpaus Mülders, en voor De Goede zelf uiteraard. De HGC-speelster werd in het vierde kwart gespaard.

Tijdens de warming-up droegen de speelsters het speciale zwarte traningsjack

Tijdens de warming-up droegen de speelsters het speciale zwarte traningsjack

Zeldzame treffer

De tweevoudig beste speelster van de wereld stond met een afgemeten pass ‘uit de loop’ aan de basis van de aanval waar de thuisploeg in het derde kwart de achtste strafcorner haalde. Die werd verzilverd door Jansen, die na haar eerste WK-goal een gat in de lucht sprong.

De vreugde over de verdubbelde voorsprong was van korte duur, toen de Ieren zowaar mochten aanleggen voor hun eerste strafcorner en die ook nog eens met een variant benutten: 2-1 via Roisin Upton. Het was de eerste Ierse treffer tegen Oranje in zeventien jaar.

Primeur Plönissen

De Ierse opleving was tevens de laatste stuiptrekking van de formatie van Sean Dancer. Nederland schroefde het tempo op, creëerde daarmee meer ruimte in de Ierse stellingen en kreeg loon naar werken. Matla, weer vanaf de strafbalstip, Sabine Plönissen, haar eerste in Oranje-dienst, en Maria Verschoor zorgden ervoor dat de strijd al vroeg in het vierde kwart beslist was (5-1).

Oranje ontmoet morgen in de tweede groepswedstrijd erfvijand Duitsland, dat Chili eerder op de dag met 4-1 versloeg. Met winst op de oosterburen kan Nederland de groepswinst amper meer ontgaan.