Sport/Autosport
879123480
Autosport

Terugblik: Verstappen maakt meeste kilometers

Max Verstappen in Barcelona.

Max Verstappen in Barcelona.

Max Verstappen is voortvarend begonnen aan de testdagen van de Formule 1.

Max Verstappen in Barcelona.

Max Verstappen in Barcelona.

De Limburger reed in zijn bolide van Red Bull de meeste rondjes van alle coureurs op het circuit van Barcelona. Hij noteerde er 91 in de ochtend en voegde er ‘s middags nog eens 77 aan toe. Totaal: 168.

In tijd was hij niet de snelste. De 1.17,516 die hij in een genoeglijk lentezonnetje reed, was de vierde tijd. Wereldkampioen Lewis Hamilton, die alleen in de middaguren achter het stuur van de Mercedes kroop, klokte met 1,16,976 de beste ronde. Zijn Finse teamgenoot Valtteri Bottas zette in de ochtenduren 1,17,313 neer en dat bleek over de hele dag genomen de tweede tijd.

De 22-jarige Verstappen kende ogenschijnlijk weinig problemen tijdens de eerste officiële testsessie. Hij was eigenlijk de hele dag op de baan te vinden en maakte geregeld een pitstop tussendoor. Twee keer deed hij dat meteen na het maken van een slippertje in een bocht.

De Spanjaard Carlos Sainz kwam in zijn McLaren met totaal 161 rondjes aardig in de buurt van Verstappen. Ook Charles Leclerc was actief met 131 rondjes in de Ferrari. De Italiaanse renstal imponeerde vorig jaar nog met zijn hoge snelheid in de testweken, maar dit jaar lag het accent daar niet op. Leclerc noteerde met 1.18,289 de elfde tijd.

De Formule 1 koos dit jaar met opzet voor een pas op de plaats qua regelgeving. In 2021 slaat de koningsklasse een compleet andere koers in met budgetplafonds voor de teams en grote wijzigingen in chassis en aerodynamica.

Verslaggever Erik van Haren is aanwezig in Spanje en deed via Twitter verslag van de eerste testdag: