Sport/Wielrennen
884568261
Wielrennen

Van der Poel verliest leiderstrui in Giro aan López, Dumoulin valt ver weg

Tom Dumoulin (m) verloor dinsdag minuten in de vierde etappe van de Ronde van Italië.

Tom Dumoulin (m) verloor dinsdag minuten in de vierde etappe van de Ronde van Italië.

Mathieu van der Poel is zijn roze leiderstrui in de Giro kwijt. De Spanjaard Juan Pedro López is na de vierde etappe de nieuwe leider in het algemeen klassement. De Nederlandse kopman van Alpecin-Fenix droeg het roze tricot drie dagen om zijn schouders.

Tom Dumoulin (m) verloor dinsdag minuten in de vierde etappe van de Ronde van Italië.

Tom Dumoulin (m) verloor dinsdag minuten in de vierde etappe van de Ronde van Italië.

Tom Dumoulin moest lossen tijdens de beklimming van de Etna en lijkt een hoge klassering te kunnen vergeten. De kopman van Jumbo-Visma, in 2017 winnaar van de Giro, verloor op de flanken van de Etna meer dan 6 minuten op zijn concurrenten. Dumoulin passeerde op 9.10 minuten van ritwinnaar Lennard Kämna. De Duitser versloeg zijn medevluchter López in de sprint. Van der Poel bereikte bijna 23 minuten na Kämna de finish.

„Ik heb er hard voor gewerkt, maar het kwam er niet uit”, was Dumoulins conclusie voor de camera van Eurosport. De 31-jarige Limburger had al sinds het najaar van 2020 geen grote ronde meer gereden en nam vorig jaar een pauze wegens motivatieproblemen. Wel pakte hij in Tokio afgelopen zomer olympisch zilver op de tijdrit. Door de nodige tegenslag in het voorjaar ontstond er twijfel over zijn vorm. In het openingsweekeinde in Hongarije maakte Dumoulin nog een goede indruk met de derde plaats in de individuele tijdrit in Boedapest.

"De benen liepen vol"

Maar bergop bleek Dumoulin, net als eerder in de UAE Tour, niet te kunnen volgen. „Het lichaam reageert niet zoals ik wil”, sprak hij teleurgesteld. „De benen liepen vol, ik heb niet de ’power’ van een paar jaar terug. Waar het aan ligt? Ik kan het nu niet zeggen.”

Extra probleem voor Jumbo-Visma was het tijdverlies van de andere twee kopmannen. De Noor Tobias Foss en Sam Oomen gaven ook meer dan twee minuten toe op de andere klassementsrenners.

Na tal van pogingen - zelfs Van der Poel waagde zich in een ontsnapping - slaagden veertien renners er vroeg in de etappe in een serieuze vlucht in gang te zetten. Onder hen de Nederlander Gijs Leemreize en Kämna. Hun voorsprong liep op tot meer dan 10 minuten. De kopgroep bereikte de voet van de ruim 21 kilometer lange slotklim met een marge van ruim 5 minuten. Toen was al duidelijk dat Van der Poel de roze trui zou verliezen. Toen de weg omhoog ging lopen, liet hij de groep met klassementsmannen gaan. Niet veel later deden Dumoulin en oud-winnaar en thuisrijder Vincenzo Nibali noodgedwongen hetzelfde.

Vooraan dunde de kopgroep snel uit. De 22-jarige Leemreize hield het achter de ontsnapte Italiaan Stefano Oldani lang vol in de kop van de wedstrijd. Vanuit zijn groep sprong López naar Oldani, gevolgd door Kämna. De Italiaan had zijn krachten verkeerd verdeeld, waarna het tweetal sprintte om de dagzege.

Beelden: discovery+

Bekijk hieronder alle klassementen