Sport/Tennis
886146289
Tennis

Veteraan Gasquet volgende opponent, daarna mogelijk Nadal

Sterke Van de Zandschulp stoomt na valse start door op Wimbledon

Botic van de Zandschulp viert een van zijn punten.

Botic van de Zandschulp viert een van zijn punten.

LONDEN - Botic van de Zandschulp heeft voor het eerst in zijn tennisloopbaan de derde ronde op Wimbledon bereikt. De Nederlander moest even in de wedstrijd komen, maar daarna had hij zijn ritme te pakken en won hij in vier sets van de Fin Emil Ruusuvuori: 3-6, 6-1, 6-4 en 6-4.

Botic van de Zandschulp viert een van zijn punten.

Botic van de Zandschulp viert een van zijn punten.

De 26-jarige Nederlander aasde op revanche tegen Ruusuvuori. Een paar weken geleden was de 23-jarige nummer 49 van de wereld hem namelijk nog de baas bij het toernooi van Rosmalen. Van de Zandschulp won toen nog wel de eerste set, maar ging daarna hard onderuit.

Van de Zandschulp kende een valse start. De Fin brak hem al snel en liep uit naar een 4-1 voorsprong. De Nederlander behield daarna wel zijn servicegames, maar wist zijn tegenstander niet terug te breken en dus ging de eerste set naar Ruusuvuori: 6-3.

Rollen omgedraaid

Aan het begin van het tweede bedrijf waren de rollen precies omgedraaid en was het Van de Zandschulp die een vroege breek wist af te dwingen. Met uitstekend spel liep hij zelfs uit naar een dubbele breek: 5-0. De set werd prima binnengespeeld door BvdZ: 6-1.

Botic van de Zandschulp kende een valse start, maa speelde daarna uitstekend.

Botic van de Zandschulp kende een valse start, maa speelde daarna uitstekend.

Direct bij de start deed hij wat ’ie eerder deed aan het begin van de tweede set: de Fin breken. Van de Zandschulp bleef uitstekend serveren en lovegames produceren. Bij 5-4 kreeg Van de Zandschulp eerst drie setpunten, maar pas bij de vierde was het raak: 6-4.

Touwtjes in handen

Van de Zandschulp hield zich aan de eerdere traditie van de voorgaande twee sets en kreeg direct weer een breekpunt op de service van Ruusuvuori, maar wist die niet te benutten. Een servicegame later van de Fin zette BvdZ de druk er flink op om vervolgens nog eens twee breekpunten te krijgen. Bij de tweede was het raak: 2-1 en op dat moment had hij de touwtjes stevig in handen.

De Nederlander trok door met rake klappen en forceerde bijna een dubbele break in de vierde set, maar de Fin vocht voor zijn laatste kans en bij 3-2 kreeg hij ineens een kans op een rebreak. Echter, BvdZ rechtte zijn rug en won de game alsnog, al speelde hij minder vast dan in set 2 en 3. Bij 5-4 serveerde hij wel voor de wedstrijd en die kans liet hij zich niet meer afpakken: 6-4 en dus handen in de lucht voor de Nederlander.

Bekijk hieronder het benutte matchpoint:

Bron: discovery+

Vierde ronde wacht mogelijk Nadal, eerst Gasquet

Zaterdag neemt Van de Zandschulp het bij de laatste 32 op tegen Richard Gasquet (36) uit Frankrijk. Hij versloeg de Amerikaan Mackenzie McDonald, zijn dubbelpartner op Wimbledon. De Fransman wist twee keer de halve finales op Wimbledon te bereiken: in 2007 en 2015. In de vierde ronde wacht mogelijk een duel met 22-voudig grandslamkampioen Rafael Nadal.

Naast Van de Zandschulp, wist Tim van Rijthoven zich woensdagavond ook al te plaatsen voor de derde ronde. Hij versloeg de Amerikaanse reus Reilly Opelka in vier sets. Twee Nederlanders in de derde ronde op Wimbledon, een ongekende luxe voor tennisminnend Nederland.

Reactie Van de Zandschulp

Van de Zandschulp merkt dat hij steeds beter gaat tennissen op gras. Waar hij in Rosmalen nog van Emil Ruusuvuori verloor, was hij in de tweede ronde van Wimbledon wel de meerdere van de Fin

„Ik speel nu wat meer naar voren dan in het begin van het grasseizoen. Maar ik moet zeggen dat ik de overgang van gravel naar gras lastig vond”, bekende Van de Zandschulp (26), die de derde ronde haalde op Roland Garros. Hij verloor in Parijs van Rafael Nadal.

„Als ik op Roland Garros de tweede week had gehaald, dan had ik Rosmalen waarschijnlijk afgezegd. Nu was het op het randje. Een toernooi in eigen land zeg je niet zomaar af.”

Tegen Ruusuvuori liet Van de Zandschulp donderdag op baan 18 een matige eerste set volgen door drie goede sets. „In de eerste set was ik er niet helemaal bij en ik bewoog heel slecht. Misschien was ik niet meer gewend zo vroeg te spelen. Ik moest mezelf echt een soort van aanzetten”, aldus de nummer 25 van de wereld.

„Ik was een beetje lui in het begin en had opstartproblemen. Vanaf de tweede set ging het beter. Ik speelde na de eerste set met meer druk en daardoor kwam hij veel meer onder druk te staan. Ik hou ervan om drie gewonnen sets te spelen, want als je de eerste verliest heb je nog voldoende tijd om het goed te maken.”

Voor de derde keer dit jaar haalde Van de Zandschulp de derde ronde op een grand slam. „Ik laat een heel consistent niveau zien gedurende het hele jaar en dat wil ik graag doorzetten. Ik hoop hier natuurlijk nog verder te komen”, zei Van de Zandschulp.

Later op donderdag moet de Nederlander nog dubbelen, maar dat is mogelijk de laatste keer. „Ik heb besloten vanaf nu niet meer te gaan dubbelen op de grandslamtoernooien”, aldus de Nederlander, die zijn krachten wil sparen voor het enkelspel. „Gelukkig heb ik vrijdag een dag vrij.”

Na een dag rust is Richard Gasquet zaterdag zijn tegenstander. Een duel met Rafael Nadal lonkt, al moet Nadal zijn tweede ronde nog spelen. „Gras is wel de beste ondergrond om hem te treffen. Het liefst speel ik wel tegen hem als ik verder kom, ja. Al zou dat misschien anders zijn als er wel om punten zou worden gespeeld.”