Sport/Voetbal
886350694
Voetbal

Fenomeen Mbappé (20) is zelfs Messi de baas

Messi en Mbappé

Messi en Mbappé

BRUGGE - Club Brugge zal zich de avond van 22 oktober 2019 nog heel lang herinneren. Het was de dag dat een fenomenale Kylian Mbappé (20) zijn club PSG naar de overwinning leidde met drie doelpunten en een assist. Als invaller. De Fransman snoepte tussendoor een record af van Lionel Messi en blijft de indrukwekkende statistieken aan elkaar rijgen.

Messi en Mbappé

Messi en Mbappé

Mbappé haalde tegen ’blauw-zwart’ zijn gram. De aanvaller was een tijdje uit de running met een hamstringblessure en had gehoopt om in de basis te starten. PSG-trainer Thomas Tüchel zette hem echter op de bank. „Ik wilde starten en dacht dat ik een basisplaats zou krijgen, maar de trainer maakte een andere keuze”, liet Mbappé na afloop optekenen bij L’Equipe. „Dat moet je dan accepteren. Ik wilde laten zien dat het lastig is om zonder mij te spelen. Ik wil iedere wedstrijd spelen en doelpunten maken.”

Dat laatste lukte behoorlijk in Brugge. Drie keer trof Mbappé doel tegen Club, tussen zijn invalbeurt in de 52ste minuut en zijn derde doelpunt in de 83ste. Goed voor de snelste hattrick ooit in de Champions League van een invaller. De Fransman is ook de vierde invaller die drie keer de netten doet trillen en de eerste sinds Villarreal-speler Joseba Llorente in 2008.

Bekijk hier de magistrale statistiek van Mbappé na zijn show tegen Club Brugge:

Messi

Maar de beste statistiek van allemaal is dat Mbappé voortaan door het leven gaat als de jongste speler met minstens vijftien doelpunten in het kampioenenbal. De PSG-aanvaller heeft dit op de leeftijd van 20 jaar en 306 dagen al voor elkaar. Bijna een jaar sneller dan ene Lionel Messi.

Bekijk hier de statistiek waarmee hij Messi aftroeft:

Mbappé zit door zijn Brugse hattrick zelfs al aan zeventien Champions League-doelpunten voor zijn 21ste verjaardag op 20 december. Vijf meer dan landgenoot Karim Benzema, acht meer dan Patrick Kluivert en negen meer dan onder andere Messi en Raul.

Kylian Mbappé was bij zijn invalbeurt niet te stuiten dinsdagavond.

Kylian Mbappé was bij zijn invalbeurt niet te stuiten dinsdagavond.

Het is duidelijk: Kylian Mbappé is een recordbreker. Op dit moment zit ’Donatello’ al aan 93 doelpunten in 173 wedstrijden op clubniveau. Dat is er eentje om de 115 minuten voor zijn carrière en 0,53 doelpunten per wedstrijd. Maar hoe zit dat met andere wereldspitsen voor hun 21ste verjaardag?

Lionel Messi: 42 doelpunten in 110 wedstrijden (0,38/wedstrijd)

Cristiano Ronaldo: 27 doelpunten in 151 wedstrijden (0,18/wedstrijd)

Romelu Lukaku: 74 doelpunten in 184 wedstrijden (0,40/wedstrijd)

Sergio Agüero: 72 doelpunten in 171 wedstrijden (0,42/wedstrijd)

Raul Gonzalez Blanco: 73 doelpunten in 179 wedstrijden (0,41/wedstrijd)

Robert Lewandowski: 41 doelpunten in 80 wedstrijden (0,51/wedstrijd)

Luis Suarez: 28 doelpunten in 64 wedstrijden (0,44/wedstrijd)

Mauro Icardi: 14 doelpunten in 43 wedstrijden (0,33/wedstrijd)

Karim Benzema: 57 doelpunten in 123 wedstrijden (0,46/wedstrijd)

Wayne Rooney: 55 doelpunten in 180 wedstrijden (0,31/wedstrijd)