Sport/Tennis
887273389
Tennis

Botic van de Zandschulp begint tegen Struff

Novak Djokovic voorlopig toegelaten in schema Australian Open

Novak Djokovic weet nog altijd niet of hij mag meedoen in Australië.

Novak Djokovic weet nog altijd niet of hij mag meedoen in Australië.

Tennisser Botic van de Zandschulp begint op de Australian Open tegen de Duitser Jan-Lennard Struff, zo bleek uit de loting die donderdag werd gehouden. Struff is de nummer 50 van de wereld. Tallon Griekspoor treft de Italiaan Fabio Fognini, die 36e staat op de wereldranglijst.

Novak Djokovic weet nog altijd niet of hij mag meedoen in Australië.

Novak Djokovic weet nog altijd niet of hij mag meedoen in Australië.

De loting begon een uur later vanwege de onduidelijkheid over de deelname van de Serviër Novak Djokovic. De nummer 1 van de wereld werd uiteindelijk gekoppeld aan zijn landgenoot Miomir Kecmanovic.

Donderdag valt er geen beslissing meer over het lot van Djokovic. Volgens Australische media is de kans nog altijd reëel dat de nummer één van de wereld het land wordt uitgezet. De minister van immigratie, Alex Hawke, heeft zijn lot in handen. De organisatie van de Australian Open kon niet langer wachten en begon de loting met een uur vertraging.

Djokovic, die inmiddels heeft toegegeven dat er fouten zijn gemaakt bij het invullen van zijn inreisformulieren, kan bij winst in Melbourne absoluut recordhouder worden. Hij heeft dan 21 grandslamtitels achter zijn naam staan. Eén meer dan zijn rivalen Roger Federer en Rafael Nadal. De Spanjaard, als zesde geplaatst, begint het toernooi tegen de Amerikaan Marcos Giron, Federer ontbreekt wegens een slepende blessure. De Rus Daniil Medvedev, tweede op de plaatsingslijst, neemt het op tegen de Zwitser Henri Laaksonen.

In het vrouwentoernooi staat vooralsnog één Nederlandse deelneemster. Arantxa Rus neemt het in de eerste ronde op tegen de Sloveense Tamara Zidansek, de nummer 31 van de wereld.

Vier Nederlanders in derde kwalificatieronde Australian Open

Na tennisster Indy de Vroome hebben donderdag ook Jesper de Jong, Arianne Hartono en Richèl Hogenkamp zich geplaatst voor de derde en laatste kwalificatieronde op de Australian Open. De Jong versloeg de Australiër Edward Winter in twee sets: 6-1 6-2.

Hartono schakelde de Belgische Ysaline Bonaventure uit in drie sets (6-2 4-6 6-4), terwijl Hogenkamp in de tweede ronde van het kwalificatietoernooi te sterk was voor de Australische Lizette Cabrera: 6-4 7-5.

Het hoofdtoernooi begint maandag in Melbourne.