Sport/Schaatsen
894175527
Schaatsen

Shorttrackster Xandra Velzeboer pakt wereldtitel op 500 meter

Xandra Velzeboer heeft bij de WK shorttrack in het Canadese Montreal de wereldtitel op de 500 meter gepakt. Het is de eerste wereldtitel voor de 20-jarige shorttrackster. Yara van Kerkhof finishte in de finale als derde en pakte brons. Zilver was voor Kim Boutin uit Canada.

Het is de derde wereldtitel op rij voor een Nederlandse shorttrackster op de 500 meter. Lara van Ruijven veroverde als eerste Nederlandse shorttrackster de titel op de 500 meter in 2019. Twee jaar later nam Suzanne Schulting de titel over van de in 2020 overleden Van Ruijven. Schulting ontbreekt bij deze WK door een coronabesmetting.

Velzeboer nam het in de finale op tegen landgenote Van Kerkhof en tegen de twee Canadese shorttracksters Kim Boutin en Alyson Charles. Ze startte als derde en moest eerst haar landgenote passeren om het Boutin lastig te maken. Met een inhaalactie binnendoor ging ze ook voorbij de Canadese en liet die er niet meer langs.

Boost

Velzeboer denkt dat de wereldtitel die ze veroverde op de 500 meter haar carrière een verdere boost zal geven. „Dit is een boost voor komende jaren en voor morgen natuurlijk”, keek ze bij de NOS vooruit op de slotdag van de WK shorttrack in het Canadese Montreal. Daarin staat ze na de tweede dag derde in het klassement.

Ook nadat ze na haar gouden finale op de 500 meter nog een aflossing had gereden waarin de Nederlandse ploeg zich plaatste voor de finale van zondag, kon Velzeboer het nog nauwelijks geloven dat ze wereldkampioene was. „Echt heel vet, niet normaal”, zei ze. „Mijn start was goed, daarna was ik super rustig in mijn hoofd en in mijn slag, Eerst haalde ik Yara (van Kerkhof) in en toen dacht ik, met een goede hang schiet ik ook nog voorbij aan Boutin. Ik kwam op kop en dacht, nu volhouden. Ik krijg hier veel vertrouwen van. Ik kan niet alleen finales rijden maar ik kan ze ook winnen.”

De wereldtitel bij de mannen ging naar de Hongaar Shaoang Liu, die eerder ook de 1500 meter had gewonnen. Itzhak de Laat werd tweede in de B-finale