Sport/Voetbal
895228462
Voetbal

Franse minister mijdt voetbalduel met Turkije

Jean-Yves Le Drian

Jean-Yves Le Drian

PARIJS - De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Jean-Yves Le Drian, mijdt maandagavond de EK-kwalificatiewedstrijd van zijn nationale voetbalploeg tegen Turkije.

Jean-Yves Le Drian

Jean-Yves Le Drian

Le Drian zou eigenlijk als toeschouwer op de eretribune van het Stade de France zitten, maar hij besloot volgens Franse media de wedstrijd over te slaan uit protest tegen de Turkse militaire operatie tegen Koerden in het noorden van Syrië.

Frankrijk en Turkije kunnen zich allebei verzekeren van deelname aan het EK 2020. Beide landen hebben na zeven groepswedstrijden achttien punten, zes meer dan IJsland. De winnaar van het duel in het Stade de France plaatst zich voor het EK.

De Europese Unie riep Turkije vorige week op om de militaire acties direct te staken. Als reactie dreigde de Turkse president Recep Tayyip Erdogan de miljoenen Syrische vluchtelingen die in zijn land verblijven naar Europa te sturen. De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-landen, onder wie ook Le Drian, bespreken maandag welke maatregelen ze nu kunnen nemen.