Sport/Wielrennen
895875349
Wielrennen

Julian Alaphilippe wil meer genieten van regenboogtrui: ’Ik moet niet overal winnen’

Julian Alaphilippe

Julian Alaphilippe

De Franse wielrenner Julian Alaphilippe begint gerijpt aan het nieuwe seizoen. De 29-jarige blikvanger van Quick Step-Alpha Vinyl voelt zich bevoorrecht dat hij voor het tweede opeenvolgende jaar als wereldkampioen de regenboogtrui mag dragen in het peloton. Bovendien heeft het vaderschap hem veranderd.

Julian Alaphilippe

Julian Alaphilippe

„Het was heel mooi om die trui een jaar te dragen en ik voel me enorm vereerd dat ik dat opnieuw mag doen in 2022”, liet Alaphilippe in het Spaanse trainingskamp van zijn Belgische formatie weten. „Doordat ik die regenboogtrui al een jaar om de schouders had, weet ik ook wat me te wachten staat. Ik wil er nu meer van genieten. Ik heb niet meer die grote drang om me altijd en overal te willen bewijzen. Ik weet nu intussen dat je niet overal 100 procent kan zijn en dat ik leer te aanvaarden.”

Alaphilippe werd in juni vorig jaar vader. Na het afgelopen seizoen probeerde hij zoveel mogelijk tijd vrij te maken voor zijn gezin. „Ik heb echt het hoofd even leeggemaakt deze winter”, zei hij. „Ik heb genoten van mijn rol als vader. Het leven is veranderd, je kijkt anders naar de dingen en het is gemakkelijker om sommige zaken op de tweede plaats te zetten. Maar dat neemt niet weg dat ik nog altijd enorm gemotiveerd ben om te koersen en ik heb me grote doelen gesteld. Maar ik moet niet altijd overal meedoen om de zege.”

Alaphilippe start zijn wedstrijdseizoen in de Ronde van de Provence (10-13 februari). Daarna gaat hij naar de Faun-Ardèche Classic (26/2) en de Drome Classic (27/02). Zijn eerste mikpunt is de Strade Bianche, die hij won in 2019, en daarna neemt hij deel aan Tirreno-Adriatico en Milaan-Sanremo. Zijn grote doel van de eerste seizoenshelft is Luik-Bastenaken-Luik waar hij al een paar keer dicht bij de zege was. Daarna werkt Alaphilippe toe naar de Ronde van Frankrijk. „Ik mik in de Tour op ritwinst, niet op een klassement”, besloot hij.