Nieuws/Sport
900160009
Sport

Dag 10 Olympische Spelen: Wat heb ik gemist?

Sifan Hassan

Sifan Hassan

Het is deze maandag alweer dag 10 in Tokio. Welke Nederlanders kwamen er in actie op de Olympische Spelen?

Sifan Hassan

Sifan Hassan

Kijk hier voor het complete schema in Tokio.

Hockey

De Nederlandse hockeyvrouwen hebben zich op de Olympische Spelen geplaatst voor de halve finale tegen Groot-Brittannië. De equipe van bondscoach Alyson Annan rekende overtuigend af met Nieuw-Zeeland: 3-0.

Atletiek

Nadine Visser snelde om 04.50 uur naar de vijfde tijd in de finale van de 100 meter horden. Dafne Schippers slaagde er niet in de olympische finale te bereiken op de 200 meter. In Tokio bleek een goede tijd te veel gevraagd voor de atlete, die kampt met rugklachten. Jamile Samuel trok zich geblesseerd terug. Schippers veroverde vijf jaar geleden in Rio olympisch zilver.

Femke Bol kwalificeerde zich zonder veel moeite voor de finale van de 400 meter horden, Liemarvin Bonevacia baarde meer opzien met zijn prestatie zich te plaatsen voor de eindstrijd van de 400 meter. Dat lukte Jochem Dobber niet.

Sifan Hassan

Maar het klapstuk van deze maandag kwam op naam van Sifan Hassan. Op de 5000 meter won ze de gouden medaille, en dat nadat ze eerder op de dag nog was gevallen tijdens de halve finale van de 1500 meter. En die race won ze alsnog!

Zeilsters moeten een dag langer wachten

De zeilsters Annette Duetz en Annemiek Bekkering moeten een dag langer geduld hebben. Hun medalrace in de 49erFX op de Olympische Spelen stond eigenlijk voor maandag op het programma, maar is uitgesteld tot dinsdag vanwege het vrijwel ontbreken van wind. Duetz en Bekkering beginnen dinsdag de strijd om de medailles met evenveel punten als de Braziliaanse titelverdedigsters Martine Grael en Kahena Kunze. De race zou eigenlijk om 07.33 uur beginnen.

De wereldkampioenen van 2018 en 2019 gaan met 70 punten de medalrace in, net zo veel als de Braziliaanse titelverdedigsters Martine Grael en Kahena Kunze met wie ze de eerste plaats delen. De Duitse zeilsters Tina Lutz en Susan Beucke volgen op drie punten achterstand. Bekkering en Duetz sloten de Spelen van Rio af als zevende.

Ook Pim van Vugt en Bas Lambriex moeten een dag geduld hebben. Zij komen uit in de medalrace in de 49er, waarin ze als nummer 7 in het klassement beginnen. Hetzelfde geldt voor Lobke Berkhout en Afrodite Zegers die in de 470-klasse nog de races 7 en 8 moeten varen. Voorlopig staan zij nog net buiten de top-10.

Baanwielrennen

Het is baanwielrensters Shanne Braspennincx en Laurine van Riessen net niet gelukt om op het onderdeel teamsprint een medaille te veroveren op de Olympische Spelen. In de strijd om het brons kwam het Nederlandse duo net te kort ten opzichte van het Russische duo.

Handbal

De handbalsters wonnen hun laatste groepswedstrijd van Montenegro (30-29) en maken zich op voor de kwartfinale. Daarin is Frankrijk de tegenstander.

Klik hier om de volledige medaillespiegel te zien.

Kijk hier voor het complete schema in Tokio.