Sport/Schaatsen
901766208
Schaatsen

Ireen Wüst raakt wereldtitel op de 1500 meter kwijt; Noorse Ragne Wiklund verrassend winnaar

Ireen Wüst

Ireen Wüst

HEERENVEEN - Ireen Wüst is er niet in geslaagd om voor de derde keer op rij wereldkampioen op de 1500 meter te worden. De 34-jarige Brabantse moest op de WK Afstanden genoegen nemen met een vijfde plaats.

Ireen Wüst

Ireen Wüst

Ook Antoinette de Jong haalde het podium niet, zij finishte als vierde. Het goud ging verrassend naar de Noorse Ragne Wiklund. Brittany Bowe werd tweede, Jevgenia Lalenkova derde.

De tijd van Wiklund (1.54,61) stond al halverwege het rittenschema genoteerd, maar niemand van de favorieten wist er in de resterende ritten onder te duiken. Bowe kwam met 1.55,03 nog wel in de buurt, maar het vuurwerk in de laatste rit tussen De Jong en Wüst bleef uit. De Jong kwam niet verder dan 1.55,36, Wüst noteerde 1.55,88. Melissa Wijfje eindigde in 1.56,30 als negende.

De Jong en Wüst moesten wel ’in de herkansing’, omdat Wüst vals startte. De Brabantse werd vijf keer eerder in haar carrière wereldkampioen op de 1500 meter. Vrijdag won Wüst wel, samen met De Jong en Irene Schouten, een gouden medaille op de ploegenachtervolging.

„Ik wou er gewoon heel hard in”, zei De Jong bij de NOS. „Maar dan heb ik het zo in mijn hoofd, dat ik eigenlijk te graag wil. Ik had niet de controle daardoor. Ik heb het risico genomen, maar het heeft verkeerd uitgepakt. Nu sta ik vierde en heb ik niks. Ik heb het verprutst, kan het alleen mezelf verwijten.”

’Hiervoor rijd ik geen WK’

„Dit is een zware domper, een flinke teleurstelling, ik baal hier goed van”, sprak Wüst lichtelijk geëmotioneerd. „Ik weet niet wat er met mij aan de hand was. De snelheid wilde niet komen. Ik reed allerminst gemakkelijk. Het was een gevecht van het begin tot het einde. Ik was in gevecht met mezelf. Ik had de benen niet om er iets moois van te maken. Zonde, voor een vijfde plek rijd ik geen WK. Maar het is de realiteit.”

Wüst, die het seizoen afsloot zonder een individuele zege, wilde van geen excuses weten. „Natuurlijk, ik had eerst een valse start en de omstandigheden waren zwaar. Maar dat zijn ze hier voor iedereen en ik heb wel vaker gewonnen na een valse start, in zware omstandigheden of na een lastige rit. Dat gebeurt nu eenmaal, maar deze keer kon ik er niet doorheen komen.”