Sport/Voetbal
903193420
Voetbal

Dubbel gevoel bij Emmen, Groningen voorziet problemen

Songfestival kan vals uitpakken voor Feyenoord

Steven Berghuis en Dick Advocaat

Steven Berghuis en Dick Advocaat

Als Feyenoord de finale van de play-offs om Europees voetbal haalt, kan die wedstrijd zaterdag niet in Rotterdam worden gespeeld.

Steven Berghuis en Dick Advocaat

Steven Berghuis en Dick Advocaat

De gemeente Rotterdam heeft voetbalbond KNVB laten weten dat een thuiswedstrijd van Feyenoord in combinatie met de finale van het Songfestival niet haalbaar is voor de politie. De KNVB overlegt met Feyenoord wat de mogelijke alternatieven zijn, aldus een woordvoerder.

De ploeg van trainer Dick Advocaat neemt het woensdag in De Kuip op tegen stadgenoot Sparta. De winnaar strijdt zaterdag met FC Utrecht of FC Groningen om een ticket voor de tweede voorronde van de Conference League. Sparta speelt uit als het de finale haalt.

De finale naar een andere dag verplaatsen, is volgens de KNVB in principe niet mogelijk. De reglementen die zijn opgesteld voor de play-offs staan dat niet toe. Mogelijk wordt de finale dan verplaatst naar een andere stad. De 6500 kaarten die Feyenoord beschikbaar had voor het duel met Sparta, waren binnen twee uur ’uitverkocht’. Alle bezoekers moeten bij binnenkomst een negatieve uitslag van een coronatest kunnen laten zien.

FC Utrecht mag maximaal 3000 fans in De Galgenwaard toelaten bij het duel met FC Groningen in de play-offs om een Europees ticket. Supporters van de thuisspelende clubs zijn donderdag ook welkom bij de wedstrijden NEC - Roda JC (maximaal 1500) en FC Emmen - NAC Breda (1200) in de play-offs om promotie/degradatie. De winnaars van beide duels strijden zondag om een plek in de Eredivisie van volgend seizoen. Ook bij dat duel is beperkt publiek toegestaan.

Emmen liet ook weten een dubbel gevoel te hebben bij het verwelkomen van de 1200 fans. „Aan de ene kant zijn we blij dat er publiek welkom is in de play-offs, maar we zijn ook teleurgesteld over de aantallen.” De 1200 beschikbare plaatsen in stadion De Oude Meerdijk, dat een capaciteit heeft van ongeveer 8500 bezoekers, zijn bedoeld voor seizoenkaarthouders van Emmen. De fans die (deels) hebben afgezien van een tegemoetkoming voor de gemiste wedstrijden van dit seizoen, krijgen voorrang bij het claimen van de tickets.

De uitspelende ploegen zouden hun stadions mogen openen voor publiek om de wedstrijden dan op schermen te kijken, maar FC Groningen, Sparta en NAC doen dat in ieder geval niet. „We hebben het wel overwogen en gepolst bij onze achterban”, aldus een woordvoerder van FC Groningen. „De animo om al om 18.45 uur op een woensdagavond in het stadion te zitten, is niet heel groot. Bovendien is er in Groningen en omgeving geen testlocatie. Dat is ook onze zorg als we de finale van zaterdag halen en die in eigen stadion mogen spelen. Het wordt heel complex om, zonder testlocatie in de buurt, iedereen op tijd te laten testen.”

Sparta weet als laagst geklasseerde ploeg op voorhand al dat het zowel de halve finale als eventuele finale buiten het eigen stadion speelt. „We doen het stadion ook niet open voor fans. We zijn bezig met een verbouwing en veel stoeltjes zijn ook al weg. Buiten het stadion doen we ook niets; het is daar moeilijk iets te organiseren waarbij iedereen voldoende afstand kan houden”, zegt een woordvoerder.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo