Sport/Voetbal
903756973
Voetbal

UEFA over racisme: ’Waarschijnlijk waren de campagnes die we hebben gevoerd onvoldoende’

Aleksander Ceferin

Aleksander Ceferin

NYON - Voorzitter Aleksander Ceferin van de UEFA is blij met de manier waarop veel bekende voetballers de afgelopen weken afstand hebben genomen van racisme.

Aleksander Ceferin

Aleksander Ceferin

De preses van de Europese voetbalbond concludeerde eveneens dat de pogingen van zijn federatie om ongelijkheid aan te pakken nog tekort schieten.

Ceferin roemde Raheem Sterling (Manchester City), Marcelo (Real Madrid) en Jérôme Boateng (Bayern München) over hoe die voetballers zich recent uitspraken tegen racisme. De Sloveen prees ook Marcus Rashford, de speler van Manchester United die in een open brief een oproep deed aan de politici in zijn land. De 22-jarige aanvaller uit Engeland wil dat ook tijdens de zomervakantie etensbonnen worden geschonken aan kinderen van families met lage inkomens. Premier Boris Johnson gaf snel gehoor aan die oproep.

„We weten dat de kracht van voetbal enorm is, dus we moeten die gebruiken voor goede berichten”, zei Ceferin die ook heeft nagedacht over de pogingen van de UEFA om racisme aan te pakken. „Waarschijnlijk waren de campagnes die we hebben gevoerd onvoldoende”, concludeerde hij. „We hebben ons best gedaan, maar ik denk dat we naar het volgende niveau moeten gaan. We weten dat de situatie ernstig is en dat het elke dag serieuzer wordt.”

In Nederland namen de internationals Memphis Depay en Denzel Dumfries deel aan demonstraties tegen racisme.