Sport/Schaatsen
90460609
Schaatsen

Antoinette de Jong uitstekend begonnen aan EK allround

Patrick Roest legt het op 500 meter af tegen Sverre Lunde Pedersen

Topfavoriet Patrick Roest heeft op de eerste afstand bij de EK allround in Heerenveen zijn meerdere moeten erkennen in de Noorse schaatser Sverre Lunde Pedersen.

De drievoudig wereldkampioen allround moest in een onderling duel op de 500 meter met de nummer 2 van het WK genoegen nemen met de tweede tijd: 36,39 seconden. Pedersen zegevierde in 36,25.

De Noor Hallgeir Engebraten eindigde met een persoonlijk record van 36,67 op de derde plek. Marcel Bosker, ploeggenoot van Roest, begon zijn eerste EK allround met de zevende tijd (36,86). De eveneens debuterende Marwin Talsma, Nederlands kampioen op de 10.000 meter, eindigde met een persoonlijk record van 37,96 op de zeventiende plek.

De Europese allroundtitel ontbreekt nog op de erelijst van Roest. Hij kon na een aarzelende start zijn snelle achterstand op Pedersen niet meer goedmaken. De kopman van Jumbo-Visma reed nog wel zijn beste tijd dit seizoen op de 500 meter.

Sven Kramer

Tienvoudig winnaar Sven Kramer doet niet mee in Heerenveen. De viervoudig olympisch kampioen greep eind vorige maand naast een EK-ticket. Voor de mannen staat later op zaterdag de 5000 meter op het programma.

Antoinette de Jong

Bij de vrouwen is Antoinette de Jong goed gestart. De Nederlandse schaatsster zette op de 500 meter de derde tijd neer.

Antoinette De Jong bij de start.

Antoinette De Jong bij de start.

De titelhoudster reed in het lege Thialf op de 500 meter de derde tijd: 38,89 seconden. Dat was haar beste seizoenstijd op deze afstand. De Poolse Karolina Bosiek schreef de 500 meter met een persoonlijk record van 38,68 op haar naam. De Russin Elizaveta Goloebeva eindigde als tweede in 38,84.

Debutante Joy Beune reed de zevende tijd (39,78). Irene Schouten, die eveneens voor de eerste keer deelneemt aan de EK allround, eindigde met een tijd van 39,86 op de achtste plaats.

Vijfvoudig olympisch kampioene Ireen Wüst is de grote afwezige in Thialf. De vijfvoudige winnares van de Europese allroundtitel wist zich eind december niet te kwalificeren voor het toernooi.

De vrouwen beginnen rond 12.30 uur aan de 3000 meter.