Sport/Wielrennen
908053042
Wielrennen

Arvid de Kleijn wint openingsrit Ronde van Turkije bij rentree Fabio Jakobsen

Fabio Jakobsen.

Fabio Jakobsen.

In een rit die volledig in het teken stond van de terugkeer in het peloton van Fabio Jakobsen, heeft Arvid de Kleijn verrassend de openingsetape van de Ronde van Turkije gewonnen. De renner van Rally Cycling hield de Noor Kristoffer Halvorsen en de Fransman Pierre Barbier achter zich in de massasprint.

Fabio Jakobsen.

Fabio Jakobsen.

Alle ogen waren zondagmiddag gericht op Jakobsen. De Nederlander van Deceuninck - Quick-Step maakte na acht maanden revalidatie na een zware val in de Ronde van Polen zijn rentree. Hij mengde zich uiteindelijk niet in de strijd om de podiumplaatsen.

Oorspronkelijk zou de Ronde van Turkije openen met een bergrit, maar hevige sneeuwval deed de organisatie besluiten daarvan af te zien. Eerst zou er niet worden gefietst, maar later werd besloten een rit in en rond Konya te houden, waar maandag ook wordt gestart en gefinisht.

Voor De Kleijn, de 27-jarige inwoner van Wageningen, was het zijn derde zege als wielerprof. In 2017 won hij de Sluitingsprijs Putte-Kapellen, twee jaar later de Druivenkoers - Overijse. Beide keren deed de geboren Hervelder dat in het shirt van de Nederlandse continentale ploeg Metec.

Maandag vertrekt hij namens het Amerikaanse Rally Cycling voor het eerst in zijn bestaan als profwielrenner in de leiderstrui in een rittenkoers. Ook dan voert de etappe van Konya naar Konya, maar moeten er wel twee keer zo veel kilometers worden afgelegd.