Nieuws/Sport
908303858
Sport

Roy Meyer verovert bronzen medaille op WK judo

Roy Meyer juicht en lacht na zijn veroverde bronzen medaille.

Roy Meyer juicht en lacht na zijn veroverde bronzen medaille.

TOKIO - Roy Meyer heeft op de WK judo in Japan voor een knappe prestatie gezorgd.

Roy Meyer juicht en lacht na zijn veroverde bronzen medaille.

Roy Meyer juicht en lacht na zijn veroverde bronzen medaille.

De Nederlander veroverde in de klasse voor de zwaargewichten (+100 kilogram) een bronzen medaille. Dat deed de Bredanaar door de titelverdediger, Guram Tuchichvili, met een waza-ari te verslaan. De Georgiër had in de kwartfinale Henk Grol uitgeschakeld, Meyer had na verlies in de kwartfinale via de herkansing alsnog de kans gepakt om voor een medaille te mogen judoën.

Het betekent voor Nederland de vierde medaille op de WK in Tokio. Eerder veroverde Noël van ’t End goud en waren Michael Korrel en Juul Franssen goed voor brons. Zondag volgt nog de teamwedstrijd.

Houdgreep

Meyer, twee jaar geleden derde bij de EK en als achtste geplaatst in Tokio, had de kwarttfinales bereikt ten koste van de Rus Inal Tasuv (op straffen in de golden score) en Duurenbayar Ulziibayar uit Mongolië (op straffen). Maar in de strijd om een ticket voor de halve finale ging het mis tegen de Tsjech Lukas Krpalek. De regerend olympisch kampioen won in de golden score op straffen. Meyer herpakte zich in de herkansingen met eerst winst met een houdgreep op de Brazilaan David Moura en vervolgens dus een succesvol optreden tegen de Georgiër Tuchichvili.

Grol, sinds vorig jaar uitkomend in dezelfde gewichtsklasse als Meyer, had zijn kans in de herkansingen niet gegrepen. De geboren Veendammer verloor op ippon van de Braziliaanse reus Rafael Silva en sloot het toernooi af als zevende. Grol won in Tokio wel op straffen van Joeri Krakovetski uit Kirgizië. Daarna was hij ook te sterk voor de Chileen Francisco Solis en de Ecuadoriaan Freddy Figueroa - in beide gevallen op ippon - maar verloor hij in de kwartfinales van Tuchichvili.

Olympische Spelen

Meyer zette met zijn bronzen plak een belangrijke stap richting Olympische Spelen, waar volgend jaar in dezelfde Budokan-hal om de judomedailles wordt gestreden. Voor Nederland ligt per gewichtsklasse slechts één ticket klaar.

De andere Nederlandse deelnemer op de slotdag van het individuele toernooi, Tessie Savelkouls in de zwaarste vrouwenklasse, strandde in de tweede ronde. Ze verloor op ippon van de Azerbeidzjaanse Irina Kindzerska. Savelkouls pakte vorig jaar brons bij de EK, maar moest de WK overslaan wegens een schouderblessure. In de eerste ronde had ze nog wel gewonnen met waza-ari van de Britse Sarah Adlington.