9158
Tennis

Brit in twee sets klaar met Serviër in World Tour Finals

Murray verslaat Djokovic en blijft nummer 1

Andy Murray, winnaar van de World Tour Finals.

Andy Murray, winnaar van de World Tour Finals.

De Schotse tennisser Andy Murray sluit het jaar af als nummer één van de wereld. Murray versloeg zondag in de finale van de ATP World Tour Finals in Londen Novak Djokovic in twee sets: 6-3 6-4. Bij winst had de Serviër de nummer één-positie op de wereldranglijst heroverd.

Andy Murray, winnaar van de World Tour Finals.

Andy Murray, winnaar van de World Tour Finals.

Murray pakte de eerste set nadat hij in de achtste game de opslag van Djokovic had gebroken. Daarna serveerde hij naar setwinst: 6-3.

In de tweede set verloor Djokovic meteen zijn opslag. In de vijfde game was het opnieuw prijs voor Murray, maar Djokovic brak terug en hield zijn opslag om er 4-3 van te maken. Drie games later was het toch gebeurd in de O2 Arena. Murray benutte het derde wedstrijdpunt, waarna de Britse fans hun held op een ovatie trakteerden.

Djokovic benut kans niet

Murray is sinds 5 november de leider van de wereldranglijst nadat hij in Parijs de finale van het Masterstoernooi bereikte. Djokovic, die sinds juli 2014 onafgebroken op de eerste plaats had gestaan, verloor in de Franse hoofdstad in de kwartfinales. In Londen had hij nog één kans om de verspeelde positie aan de top terug te winnen.

Zaterdag had Djokovic maar een uurtje nodig gehad om ten koste van de Japanner Kei Nishikori de finale te bereiken. Murray had daarvoor heel wat meer moeten zweten in een partij tegen de Canadees Milos Raonic, die 3,5 uur duurde. Het was de langste partij ooit in de historie van het eindejaarstoernooi. Dat leek in het voordeel van Djokovic, maar die kwam er in de finale amper aan te pas.

Voor Murray betekende het zijn negende toernooizege van dit jaar. Onder die overwinningen springen Wimbledon en de Olympische Spelen eruit.