Nieuws/Sport
916880310
Sport

Medailleoogst van TeamNL groter dan verwacht

Unieke dubbelslag op EK Roeien: na Karolien Florijn grijpt ook Melvin Twellaar goud

Melvin Twellaar schreeuwt het uit.

Melvin Twellaar schreeuwt het uit.

AMSTERDAM - De skiffeurs Karolien Florijn en Melvin Twellaar hebben voor een unieke dubbelslag gezorgd door zondagmiddag in München goud te veroveren in de eenmansboten. Daarmee werd de medailleoogst van TeamNL op de olympische Regattastrecke (tweemaal goud, viermaal zilver en drie keer brons) groter dan verwacht, aangezien hoofdcoach Eelco Meenhorst de EK niet als piekmoment had aangeduid.

Melvin Twellaar schreeuwt het uit.

Melvin Twellaar schreeuwt het uit.

Beide skiffzeges waren sensationeel. Twellaar (25) versloeg met een indrukwekkend tweede deel van zijn race en een fenomenale eindsprint zowel de olympisch kampioen (de Griek Stefanos Ntouskos) als de wereldkampioen (de Duitse thuisfavoriet Oliver Zeidler).

Twellaar, die met Stef Broenink in Tokio in de dubbeltwee zilver won en slechts tweetienden tekortkwam voor het goud, had amper de finishlijn gepasseerd, of een deel van zijn ploeggenoten uit de Oranje-equipe doken het water in om hem te feliciteren, zo ongelooflijk knap was zijn prestatie. De race was bovendien een ongekende thriller en met afstand de spannendste van de gehele EK.

Karolien Florijn poseert met haar gouden medaille.

Karolien Florijn poseert met haar gouden medaille.

Oppermachtige Florijn

Florijn daarentegen was oppermachtig in haar finalerace, zoals ze al het gehele seizoen met ijzeren hand regeert. De dochter van roei-legende en tweevoudig olympisch kampioen Ronald Florijn, was maar liefst 6,7 seconden sneller dan haar naaste rivale, de Griekse Evengelia Anastasiadou. Het brons was weggelegd voor de Duitse Alexandra Föster.

Florijn, die eerder ook al ongenaakbaar was tijdens de World Cup-wedstrijden in Belgrado en Poznan, kende een relaxte start maar nam na 250 meter gestaag maar gedecideerd afstand van haar medefinalisten. Halverwege de race lag ze al 3,5 seconden voor op Anastasiadou, om uiteindelijk met drie bootlengtes verschil te winnen.

Melvin Twellaar toont trots zijn gouden plak.

Melvin Twellaar toont trots zijn gouden plak.

Olympische zilver

Florijn, die in Tokio olympisch zilver won met de vierzonder, zit net als Twellaar pas sinds dit seizoen ‘officieel’ in de skif. Dat lijkt een uitstekende beslissing van hoofdcoach Meenhorst, aangezien zij momenteel op eenzame hoogte staat in de koningsklasse. Na de race vertelde de Leidse vooral ‘moe’ te zijn. ,,Iedereen verwacht dat je wint, maar zo makkelijk is het niet. Gelukkig lukte het vandaag, daar ben ik heel blij mee.”

De moeheid zat hem mede in de omstandigheden, vertelde de kersverse Europees kampioen: ,,Er was veel tegenwind.” Over zes weken hoopt Florijn opnieuw te kunnen vlammen op het WK in Racice, die over zes weken op het programma staan. ,,Hopelijk kan ik er dan nog een schepje bovenop doen.”

De Nederlandse roeivloot is met Melvin Twellaar en Karolien Florijn twee zeer interessante skiffeurs rijker.

De Nederlandse roeivloot is met Melvin Twellaar en Karolien Florijn twee zeer interessante skiffeurs rijker.

Uniek

Het is lang geleden dat Nederlandse roeiers in de skiff op het hoogste ereschavot stonden. Marit van Eupen werd tussen 2005 en 2007 driemaal wereldkampioen, in de lichte skiff. Zij is in het bezit van ‘de gouden riem’, een ereprijs die onder de Nederlandse skiffeurs hoog aan zien heeft.

Dat Florijn én Twellaar zich in hetzelfde jaar in de open klasse tot Europees kampioen kroonden, is daarentegen uniek in het Nederlandse roeien. Het belooft veel voor het aankomende wereldkampioenschap in Tsjechië, aangezien Florijn en Twellaar nog middenin hun trainingsopbouw naar het WK zitten. ,,We waren de afgelopen tijd vooral met duurtraining bezig”, aldus Florijn, die tussen 2019 en 2021 met de vierzonder driemaal de Europese titel won. Met andere woorden: ,,Dat gaat ten koste van de snelheid.” Daar was op het olympisch water van München echter niets van te merken.

Vrouwen acht

De vrouwen acht pakte bij de EK in München brons. Stuurvrouw Aniek van Veenen, Hermijntje Drenth, Benthe Boonstra, Laila Youssifou, Marloes Oldenburg, Roos de Jong, Tinka Offereins, Ymkje Clevering en Veronique Meester kwamen er in de strijd om het goud niet aan te pas. Roemenië won in een tijd van 6.26,38. De Britse vrouwen gaven iets meer dan 1,5 seconde toe. De Nederlandse boot kwam bijna 10 seconden na de Roemeense vrouwen over de finish.

De vrouwen acht bestaat uit roeisters die ook op andere onderdelen uitkomen. De Nederlandse vrouwen waren eerder dit jaar bij twee wereldbekerwedstrijden de beste.

Het brons betekende de achtste medaille voor de Nederlandse roeiselectie in München. Zaterdag, op de eerste finaledag, was er vier keer zilver en een keer brons. Zondag volgden ook brons voor Martine Veldhuis in de lichte skiff.