Sport/Voetbal
917249508
Voetbal

Verrassende carrièreswitch Wenger (70)

Arsene Wenger

Arsene Wenger

ZÜRICH - De Franse trainer Arsène Wenger (70) treedt in dienst van wereldvoetbalbond FIFA. De oud-coach van onder meer AS Monaco (1987-1994) en Arsenal (1996-2018) gaat bij de koepel aan de slag als hoofd van de afdeling mondiale voetbalontwikkeling.

Arsene Wenger

Arsene Wenger

Hij wordt verantwoordelijk voor de internationale groei van de sport zowel bij de mannen als bij de vrouwen.

Met de aanstelling van Wenger op het hoofdkantoor van de FIFA in Zürich komt een einde aan de geruchtenstroom rondom zijn persoon. Hij kwam de afgelopen weken vooral in het nieuws als mogelijke trainer van Bayern München na het ontslag van hoofdcoach Niko Kovac begin deze maand. De Beierse club besloot na het ontslag van Kovac Hansi Flick aan te stellen voor de rest van het seizoen. Na dit voetbaljaar is Erik ten Hag een van de twee kandidaten om volgend seizoen aan het roer te staan bij Bayern München.

Wenger wordt bij de FIFA ook de belangrijkste persoon als het over technische zaken gaat. Hij zal onder meer zitting nemen in de internationale spelregelcommissie (IFAB) en tevens leiding geven aan een studiegroep van de FIFA, die sinds 1966 de toernooien van de wereldvoetbalbond aan een technische analyse onderwerpt. Ook zal hij een rol vervullen in de opleiding van coaches, en van oud-spelers die een managementfunctie willen gaan bekleden.

Van Basten

Wenger is bij de FIFA feitelijk de opvolger van Marco van Basten. De oud-aanvaller legde ruim een jaar geleden zijn functie neer in Zürich, officieel omdat hij meer tijd met zijn familie in Nederland wilde doorbrengen. Later bekende de voormalige bondscoach van Oranje dat hij ook uit onvrede was gestopt. Hij kreeg naar eigen zeggen te weinig ruimte bij de FIFA om veranderingen door te voeren.

Wenger sprak van een „extreem belangrijke” uitdaging die hij aangaat. „De FIFA is vastberaden bezig de ontwikkeling van de sport in vele facetten te bevorderen. Ik weet dat ik hierin een bijdrage kan leveren en zal al mijn energie erin stoppen.”

Wenger liet eind vorige maand nog weten dat hij weer zin had ergens aan het werk te gaan, het liefst in een actieve functie op het veld. Na zijn vertrek bij Arsenal, bijna anderhalf jaar geleden, kreeg hij naar eigen zeggen vele aanbiedingen uit heel de wereld. Wenger ging daar echter niet op in, voornamelijk omdat er enkele familieleden ziek waren.