Sport/Voetbal
918052276
Voetbal

Club zegt sorry voor gebrekkige communicatie

Antwerp maakt excuses na presentatie Marc Overmars: ’Kritiek is terecht’

Marc Overmars tijdens zijn presentatie.

Marc Overmars tijdens zijn presentatie.

Antwerp FC heeft donderdagavond excuses gemaakt over de gebrekkige communicatie eerder deze week bij de aanstelling van Marc Overmars als de nieuwe technisch directeur. De Belgische club presenteerde de oud-topman van Ajax zes weken nadat hij was opgestapt bij de Amsterdammers als gevolg van grensoverschrijdend gedrag tegenover vrouwelijke werknemers van de club.

Marc Overmars tijdens zijn presentatie.

Marc Overmars tijdens zijn presentatie.

„Hoewel we als club een zorgvuldige en weloverwogen beslissing namen, zijn we er niet in geslaagd dat glashelder toe te lichten”, zegt Antwerp nu in een verklaring. „De kritiek daarop is terecht. Wij hebben een cruciale fout gemaakt in onze aankondiging, want we hebben het meest evidente niet gecommuniceerd: dat een veilig werkklimaat voor al onze spelers en medewerkers prioriteit heeft en dat wij een nultolerantie hanteren op het vlak van ongewenst gedrag op de werkvloer.”

De verklaring komt nadat vanwege de komst van Overmars al enkele sponsoren vertrokken. Het bedrijf Select Group was de eerste die aankondigde dat de samenwerking na dit seizoen beëindigd wordt. Ook havenbedrijf Descroes zou volgens Belgische media de samenwerking met Antwerp stopzetten.

„Het welzijn van al onze medewerkers staat centraal”, zegt Antwerp verder. „We hebben dan ook sinds jaren een unaniem onderschreven gedragscode waarin heel nadrukkelijk is beschreven dat er in onze club geen plaats is voor ongepaste opmerkingen of gedrag, van welke aard ook. Samen met de raad van bestuur werken we verder aan een uitgebreid welzijns- en integriteitsbeleid. We hebben met Marc Overmars wel degelijk diepgaande gesprekken gevoerd over zijn periode bij Ajax en de zaken die daar zijn gebeurd. Het spreekt voor zich dat we duidelijk hebben gemaakt dat we in onze club een nultolerantie voeren en wat de gevolgen zijn als dat niet gerespecteerd wordt.”

Daarover zijn ook schriftelijke afspraken gemaakt, zegt Antwerp. „We hebben met Marc Overmars ook ondubbelzinnige contractuele afspraken hierover gemaakt. Met al onze medewerkers is ondertussen uitvoerig overlegd. Ze kregen hierbij de kans om de nodige vragen te stellen. Zij hebben het volste vertrouwen dat ze ook in de toekomst kunnen blijven rekenen op een positieve en veilige werkomgeving. Wij zijn van mening dat iedereen een tweede kans moet krijgen. Marc Overmars zal zijn verleden met zich mee blijven dragen en zal moeten bewijzen dat hij daarvan heeft geleerd. Net zoals hij zich op sportief vlak zal moeten bewijzen.”