Nieuws/Sport
91866702
Sport

Lijst met aangewezen trainingslocaties voor topsporters groeit

De lijst met sportaccommodaties waar in totaal zo’n achthonderd erkende topsporters de trainingen mogen hervatten, groeit gestaag.

Er zijn inmiddels ongeveer twintig locaties aangewezen die weer mogen worden gebruikt volgens de richtlijnen van het RIVM. Daaronder zijn schaatscentrum Thialf, het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven, het TT Circuit in Assen en het Epke Zonderland Turncentrum in Heerenveen.

A-status

Al eerder waren nationaal sportcentrum Papendal, het Omnisport in Apeldoorn en het Wagener hockeystadion in Amstelveen opengesteld voor de topsport. Op basis van de lijst van de aangewezen locaties kunnen sporters en sportsters uit het turnen, atletiek, zwemmen, waterpolo, schaatsen, shorttrack, hockey, baanwielrennen, BMX, motorcrossen en motorracen met een erkende topsportstatus (A-status, Selectiestatus of High Potential Status) de trainingen hervatten.

De bonden van de diverse takken van sport bepalen wanneer de atleten weer beginnen. Iedere bond heeft zijn eigen veiligheidsprotocol opgesteld. Op Papendal was donderdag voor het eerst weer beweging te zien sinds 15 maart, de dag waarop technisch directeur Maurits Hendriks van NOC*NSF sluiting van alle sportcomplexen verordonneerde. Onder anderen sprintster Dafne Schippers en hordeloopster Nadine Visser werkten, op de verplichte 1,5 meter afstand, oefeningen af op de atletiekbaan.

Baanrenners

De baanrenners van de nationale selectie, onder wie de wereldkampioenen Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland, reden weer hun eerste rondjes op de wielerpiste van het Omnisport.

Het zwembad van de KNZB in Zeist staat ook op de lijst van aangewezen locaties. Het betekent dat de bond nu weer officieel zwemmers mag toelaten in het bad. De afgelopen weken had de bond incidenteel zwemmers gebruik laten maken van het bad, terwijl dat volgens de coronanamaatregelen van de regering niet was toegestaan. De KNZB sloot het bad toen het door sportkoepel NOC*NSF erop was aangesproken.