Sport/Voetbal
92071626
Voetbal

Rest van het jaar geen fans van bezoekende clubs meer in België

Chaos op het veld tijdens het duel tussen Standard Luik en Charleroi/

Chaos op het veld tijdens het duel tussen Standard Luik en Charleroi/

BRUSSEL - In België zijn er tot het eind van het jaar geen fans van de bezoekende clubs meer welkom in de stadions bij duels uit de hoogste klasse. De raad van bestuur van de overkoepelende Pro League heeft dat maandag besloten na incidenten met fans een dag eerder bij de duels Beerschot - Antwerp en Standard Luik - Charleroi.

Chaos op het veld tijdens het duel tussen Standard Luik en Charleroi/

Chaos op het veld tijdens het duel tussen Standard Luik en Charleroi/

Fans van de betrokken clubs daagden elkaar uit. Zowel bij Beerschot als Standard werden de aanhangers van de uitspelende partij bestookt met vuurwerk. De incidenten volgden na een oproep om de coronamaatregelen op te volgen en een mondkapje te dragen. De Pro League constateerde tot tevredenheid dat een overgrote meerderheid daar gehoor aan gaf, maar betreurt de incidenten die nu tot het tijdelijk weren van uitfans hebben geleid.

„Deze maatregel leidt tot een afkoelingsperiode rond onze wedstrijden en zal, door het tijdelijk stopzetten van busreizen door bezoekende fans, ook zijn impact hebben op de viruscirculatie die we zo kunnen beperken”, meldt de Pro League.

Standard Luik liet eerder al weten een deel van het stadion te sluiten na de ongeregeldheden tijdens de wedstrijd tegen Charleroi. Standard-fans gooiden na de 0-3 van Charleroi vuurwerk, rookbommen en vuurpijlen op het veld. Na een korte onderbreking besloot de scheidsrechter de competitiewedstrijd in de 87e minuut te beëindigen, nadat er wederom vuurwerk was afgestoken. Tientallen fans van de thuisclub betraden daarna het veld.

Standard Luik zei de incidenten te betreuren en veroordeelt het gedrag van de supporters in een verklaring op de website. „We begrijpen heel goed dat er onvrede is bij onze supporters omtrent de huidige sportieve situatie. Maar we kunnen niet tolereren dat een minderheid ver over de schreef gaat en illegale handelingen pleegt in en rond ons stadion. Een voetbalstadion moet een plaats blijven waar de wetten worden nageleefd en waar de aanwezige mensen veilig zijn.”

Bepaalde vakken op de tribunes van Sclessin blijven „tot nader order” gesloten. Standard heeft de kaartverkoop voor de komende thuiswedstrijden stilgelegd.

Bekijk hier de uitslagen en stand in de Jupiler Pro League