Sport/Voetbal
927761015
Voetbal

PSV bevestigt contract Guus Til tot medio 2026

EINDHOVEN - PSV heeft de komst van Guus Til officieel bekendgemaakt. De middenvelder, afgelopen seizoen op huurbasis actief voor Feyenoord, heeft in Eindhoven een driejarig contract getekend met een optie voor een vierde seizoen, waarmee hij vastligt tot medio 2026. Til gaat vandaag met zijn nieuwe werkgever direct mee op trainingskamp in het Duitse Mariënfeld. Met het contracteren van Til troeft PSV zowel Feyenoord als Royal Antwerp FC af. Met de transfer is een bedrag van 3 miljoen euro gemoeid, dat door bonussen kan oplopen richting 4 miljoen euro.

Til is verguld met zijn nieuwe werkgever. „PSV is een enorm grote club. Alles straalt klasse uit. Ik kijk ernaar uit om hier aan de slag te gaan. De trainer heeft het vertrouwen in me uitgesproken en verteld over de ambitie van PSV. Dat overtuigde me. Ik wil hier prijzen gaan winnen.”

Directeur voetbalzaken John de Jong geeft aan dat hij Guus Til al langere tijd heeft gevolgd en dat hij blij is met de diepgang en het scorend vermogen, die hij aan het middenveld van PSV toevoegt. „Ik heb twee jaar geleden al eens uitgebreid met Guus gesproken en hem verteld dat we hem een interessante speler vinden. Afgelopen jaar heeft hij ons beeld bevestigd door in alle competities bij elkaar opgeteld 21 doelpunten te maken en zichzelf weer in Oranje te spelen. Guus heeft specifieke kwaliteiten die van meerwaarde zijn voor ons team. Ik ben blij dat hij voor PSV kiest.”

Past in systeem van Van Nistelrooy

Als aanvallende en diepgaande middenvelder past hij goed in het systeem dat Van Nistelrooy wil gaan spelen. De nieuwe PSV-trainer wil in tegenstelling tot zijn voorganger Roger Schmidt bij voorkeur gaan spelen met één controlerende middenvelder en twee meer aanvallend ingestelde en diepgaande middenvelders daarvoor. Met Til, Joey Veerman, deze week aangetrokken Xavi Simons en routinier Marco van Ginkel zijn ook deze twee posities dubbel bezet.

Til vervulde afgelopen seizoen een belangrijke rol bij Feyenoord, waarvoor hij maar liefst 49 wedstrijden speelde, waarin hij tot 21 goals en vijf assists kwam. Met Feyenoord bereikte de Noord-Hollander, die geboren werd in Zambia, de finale van de Conference League. Zijn contract bij Spartak Moskou liep nog door tot medio 2024, maar met het oog op het WK wilde Til in de buurt gaan spelen, zodat hij zich in de kijker kan spelen bij bondscoach Louis van Gaal.

Handelssancties

Til werd drie seizoenen geleden door AZ voor maar liefst 18 miljoen euro verkocht aan Spartak Moskou. De door de Alkmaarders zelf opgeleide middenvelder tekende in Alkmaar voor 28 goals en twaalf assists in 95 wedstrijden. De vijfvoudig Oranje-international werd door Spartak Moskou eerder verhuurd aan SC Freiburg.

Ondanks de uitgevaardigde handelssancties tegen Rusland vanwege de inval in Oekraïne kan de deal volgens de juristen van Spartak Moskou en PSV doorgang vinden. Dat komt doordat Spartak Moskou niet op de 752 pagina’s tellende sanctielijst van de Europese Unie voorkomt. Door de handelssancties is ook het betalingsverkeer tussen Rusland en het Westen verstoort. Dat vormt geen belemmering, doordat de transactie gedaan kan worden via de Duitse Raiffeissen Bank.