Sport/Voetbal
932456229
Voetbal

Voor vierde jaar op rij:

Real Madrid meest waardevolle voetbalclub: bijna 3,2 miljard euro

Beel ter illustratie

Beel ter illustratie

BOEDAPEST - Real Madrid mag zich voor het vierde jaar op rij de meest waardevolle voetbalclub van Europa noemen.

Beel ter illustratie

Beel ter illustratie

In het jaarlijkse rapport van Football Benchmark, dat op basis van tal van gegevens de ondernemingswaarde van clubs berekent, eindigde de Spaanse kampioen opnieuw bovenaan. Manchester United nam de tweede plek over van FC Barcelona, Ajax steeg van de 21e naar de 19e plaats.

Real Madrid vertegenwoordigt een waarde van bijna 3,2 miljard euro. De Spaanse club zag die waarde in vergelijking met vorig jaar met 275 miljoen euro toenemen. De Europese voetbalclubs konden het grootste deel van het seizoen weer supporters ontvangen in hun stadions na de coronaperiode. Als gevolg van de coronacrisis nam de waarde van de clubs in de vorige Football Benchmark met gemiddeld 15 procent af. Nu kwamen de onderzoekers uit op een stijging van 10 procent. Ze kijken niet alleen naar de jaarrekeningen van de clubs, maar ook naar de marktwaarde van de spelers.

Van de clubs in de top van de ranglijst zag alleen FC Barcelona de waarde afnemen, met 55 miljoen naar 2,8 miljard. De Catalanen hebben te maken met financiële problemen en beleefden in sportief opzicht een teleurstellend seizoen. Manchester United, de nieuwe club van trainer Erik ten Hag, pakte ook geen prijzen en greep zelfs naast een ticket voor de Champions League. Toch werd de Engelse club 222 miljoen meer waard en kwam uit op 2,9 miljard euro.

In de top 10 staan vijf clubs uit de Premier League. Van buiten de vijf grootste competities van Europa (Engeland, Spanje, Italië, Duitsland en Frankrijk) staan slechts vier clubs in de top 30: Ajax, Galatasaray (27e), Benfica (28e) en FC Porto (29e). De waarde van Ajax steeg met 55 miljoen naar 473 miljoen euro. De Nederlandse kampioen passeerde Olympique Lyon en Everton op de lijst.