Sport/Autosport
933034233
Autosport

Horner: ’Max Verstappen bovenaan verlanglijstje Mercedes’

Max Verstappen en Christian Horner.

Max Verstappen en Christian Horner.

Red Bull Racing-teambaas Christian Horner acht de kans groot dat Mercedes aan zal kloppen bij Max Verstappen, mocht Lewis Hamilton er na komend seizoen mee stoppen.

Max Verstappen en Christian Horner.

Max Verstappen en Christian Horner.

Zevenvoudig wereldkampioen Hamilton verlengde zijn contract onlangs met slechts één jaar. Verstappen ligt weliswaar tot en met 2023 vast bij Red Bull Racing, maar in die verbintenis staan ontsnappingsclausules. Zowel Horner als Red Bulls adviseur Helmut Marko hebben de afgelopen dagen het bestaan daarvan bevestigd. Bij een niet competitieve auto zou Verstappen al na dit jaar kunnen vertrekken, zoals De Telegraaf in oktober vorig jaar al meldde.

Horner beseft dat Mercedes gecharmeerd is van Verstappen, wat gezien diens status in de Formule 1 niet zo vreemd is. „Ik weet zeker dat Max bovenaan hun lijstje met rijders staat als Lewis besluit te stoppen, maar ze hebben ook George Russell en andere coureurs die voor hen beschikbaar zijn”, stelde Horner maandag tijdens een gesprek met Britse media.

De teambaas van Red Bull maakt zich naar eigen zeggen geen zorgen over een vervroegd vertrek van Verstappen. „Zoals altijd met dit soort zaken gaat het meer om relaties dan om contracten. Je haalt alleen het contract uit de lade als je een probleem hebt, dat is mijn ervaring althans. Ik denk dat de relatie met Max zeer sterk is. Hij gelooft in het project en wat wij doen en ziet de investeringen die Red Bull doet. Hij gelooft in de mensen in het team en het werken binnen het team, dus ik ben ervan overtuigd dat we niet hoeven te verwijzen naar contractuele clausules. Ik denk dat het er uiteindelijk op aankomt of wij hem een competitieve auto leveren. Dat is wat hij wil, maar ook wat wij willen. Hij heeft dat nodig, wij hebben dat nodig, dus wat dat betreft zitten we in dezelfde situatie.”

Stoelendans

Red Bull bevestigde maandag dat het na dit jaar de Honda-motoren in eigen beheer neemt, tot aan de komst van nieuwe krachtbronnen in de sport in 2025. De stoelendans in de Formule 1 krijgt komend seizoen met het oog op volgend jaar een nieuwe dimensie, omdat in 2022 de regels in de sport op de schop gaan. Auto’s worden compleet anders, dus is het op dit moment nog lastig in te schatten wie dan de beste papieren heeft.

Horner: „Voor 2022 zijn er geen garanties. Het is een volledig schone lei, dus als er een grote verandering in de volgorde komt, dan is het aannemelijk dat het bij de grote reglementaire wijziging gebeurt.”