Nieuws/Sport
934583931
Sport

Hockeymannen stuiten op België in halve finale EK

Mirco Pruijser (nummer 16) wordt gefeliciteerd na zijn 1-0.

Mirco Pruijser (nummer 16) wordt gefeliciteerd na zijn 1-0.

AMSTELVEEN - De Nederlandse hockeyers hebben zich op het EK in Amstelveen met een overtuigende zege verzekerd van een plek in de halve finale. In de laatste groepswedstrijd werd Wales met 6-0 verslagen.

Mirco Pruijser (nummer 16) wordt gefeliciteerd na zijn 1-0.

Mirco Pruijser (nummer 16) wordt gefeliciteerd na zijn 1-0.

Door de ruime zege is Oranje groepswinnaar geworden. Daardoor neemt de ploeg van Max Caldas het donderdag bij de laatste vier op tegen titelhouder en regerend wereldkampioen België, dat tweede is geworden in de andere poule. De andere halve eindstrijd gaat tussen Engeland en Duitsland.

Als Oranje ’slechts’ met 5-0 had gewonnen, dan was België ontlopen en Engeland de tegenstander in de halve finale geweest. De Engelsen wonnen eerder in het toernooi verrassend met 2-1 van de Belgen. Justen Blok maakte zijn EK-debuut en keeper Maurits Visser verving in de slotfase Pirmin Blaak.

Al na tien minuten leidde het sterk startende Nederland met 3-0 na doelpunten van Mirco Pruijser, Jeroen Hertzberger en Thijs van Dam. In het restant van de eerste helft kwam Oranje door bij vlagen wat slordig spel niet tot scoren. Kort na rust maakte Pruijser met een backhand zijn tweede van de avond. Robbert Kemperman tekende met een rebound voor de 5-0, waarna Billy Bakker pas acht seconden voor tijd de eindstand bepaalde. Tussen de 5-0 en 6-0 zat een kwartier en daarin liet Oranje diverse goede mogelijkheden onbenut. De zesde treffer leek er niet meer van te komen, maar bij de laatste mogelijkheid tikte Bakker van dichtbij raak.

Het zwakke Wales, voor het eerst in 26 jaar de tegenstander van de Nederlandse hockeyers, kwam amper in het spel voor en de defensie van Oranje had nauwelijks wat te doen. De bezoekers speelden al snel een verloren wedstrijd en probeerden de schade in de slotfase beperkt te houden. Wales had eerder in het toernooi al met 8-1 verloren van Duitsland. De finale van de mannen is zaterdag.