Sport/Voetbal
93546241
Voetbal

Format Nations League na drie edities op de schop

De trofee die bestemd is voor de winnaar van de Nations League.

De trofee die bestemd is voor de winnaar van de Nations League.

De UEFA gaat vanaf 2024 een nieuw format invoeren voor de Nations League, zo heeft de overkoepelende instantie na een bijeenkomst in Nyon laten weten. Zo krijgt het nog vrij jonge voetbaltoernooi een nieuwe knock-outronde, die in maart wordt gespeeld en tussen de groepsfase en de finales in zit. Via deze kwartfinales met de beste teams uit de hoogste groep League A plaatsen de vier winnaars zich vervolgens voor de eindfase van het toernooi.

De trofee die bestemd is voor de winnaar van de Nations League.

De trofee die bestemd is voor de winnaar van de Nations League.

Landen uit League A die zich niet kwalificeren voor deze tussenronde, spelen in dezelfde periode net als de landen uit League B en League C wedstrijden om promotie en degradatie.

„De bedoeling is elftallen meer kans te geven op een hoger niveau te spelen, zonder dat er meer wedstrijden op de internationale kalender komen”, verklaarde voorzitter Aleksander Ceferin de beslissing van de UEFA.

Dat er niet meer wedstrijden komen is mede een gevolg van het feit dat de UEFA de opzet van de kwalificaties voor het Europees- en wereldkampioenschap gaat veranderen. Er komen meer groepen, waardoor het aantal landen per groep wat kleiner wordt en er daardoor minder wedstrijden worden gespeeld. De UEFA denkt hiermee tevens de wedstrijden wat minder voorspelbaar te maken, omdat toplanden minder wedstrijden tegen de zogenoemde ’kleintjes’ hoeven te spelen.

Verder liet de UEFA weten dat de wedstrijd om de internationale Super Cup van 2023 is verplaatst van het Russische Kazan naar de Griekse hoofdstad Athene. Rusland komt sinds de invasie in Oekraïne niet meer in aanmerking voor de organisatie van internationale wedstrijden.