Sport/Voetbal
936852811
Voetbal

Smeuïge contractdetails José Mourinho lekken uit

José Mourinho

José Mourinho

ROME - José Mourinho en AS Roma verrasten dinsdag de voetbalwereld met de aanstelling van de Portugese topcoach. De Italiaanse sportkranten smullen van de komst van Mourinho met titels als ’Ave Mou’ (welkom Mourinho), maar konden ook enkele smeuïge contractdetails bemachtigen.

José Mourinho

José Mourinho

De Italiaanse transfergoeroe Fabrizio Romano complimenteerde AS Roma met het geheim kunnen houden van de gesprekken tussen hen en Mourinho, maar daarna kon hij voor Sky Sports toch in bezit komen van enkele opvallende feiten over de financiële details van het contract.

Mourinho verzamelde in zijn carrière als voetbaltrainer al meer dan honderd miljoen euro aan ontslagvergoedingen en zou bij Tottenham een clausule in zijn contract hebben gehad waarbij de Londenaars zijn loon verder zouden uitbetalen tot het einde van zijn contract bij de Spurs (het seizoen 2021-2022, red.). Maar omdat Mourinho dus nu al naar Rome vertrekt, zullen de Spurs het eerste jaar nog zijn salaris van negen miljoen euro doorbetalen.

Bij AS Roma gaat Mourinho zelf zeven miljoen euro verdienen. ’Klein bier’ zogezegd, in vergelijking met zijn vorige salarissen, maar dankzij de overeenkomst met Tottenham kan hij dus nog steeds stevig cashen én kan Roma hem betalen. Ook al doet zijn ex-club een duit in het zakje, toch is Mourinho volgens Corriere dello Sport nog altijd de best betaalde trainer in de clubhistorie van de Romeinen.

Sarri bijna rond

Toen AS Roma dinsdag afscheid nam van Paulo Fonseca, die eind dit seizoen stopt als hoofdcoach, werd meteen de naam van Maurizio Sarri genoemd. De ex-coach van Napoli, Chelsea en Juventus viste echter achter het net, ook al zou er al een vierjarig contract onderhandeld zijn met Sarri. De Italiaan moet echter niet wanhopen: hij wordt immers nog steeds genoemd bij Arsenal en Tottenham, de ex-club dus van Mourinho.

Trainer Fonseca: mooi moment om te vertrekken bij AS Roma

Trainer Fonseca betreurt niet dat hij aan het einde van het seizoen na twee jaar bij AS Roma moet vertrekken. „Om eerlijk te zijn vind ik het wel een mooi moment”, zei hij. „Eerlijk gezegd had ik al wel een beetje het idee om een ander pad dan Roma te gaan volgen.”

Fonseca kreeg dinsdag te horen dat hij aan het einde van het seizoen moet wijken voor Mourinho, die twee weken geleden bij Tottenham Hotspur werd ontslagen. „José is een grote trainer, dat weten we allemaal”, zei hij. „Hij gaat het vast heel goed doen met AS Roma.”

Fonseca kan in de Serie A niet veel meer winnen met AS Roma, dat afgezakt is naar een zevende positie. De club staat donderdag voor een bijna onmogelijke opgave om ten koste van Manchester United de finale van de Europa League te bereiken. Rick Karsdorp en zijn ploeggenoten beginnen met een achterstand van 6-2 aan de return. „Met 4-0 van United winnen is niet eenvoudig”, besefte Fonseca. „Maar er zijn in het voetbal gekkere dingen gebeurd.”

Bron: Het Nieuwsblad