Sport/Wielrennen
939972612
Wielrennen

Volledig Nederlands podium

Marianne Vos wint voor het eerst in carrière Amstel Gold Race

VALKENBURG - Marianne Vos heeft de Amstel Gold Race voor vrouwen gewonnen. De renster van Jumbo Visma kwam in Valkenburg als eerste over de streep. De gedoodverfde winnaar, Annemiek van Vleuten, werd derde. Demi Vollering pakte het zilver.

Aan het begin van de koers barstte het vuurwerk meteen los. Anna van der Breggen zette aan op de Cauberg en zorgde voor een splitsing in het peloton. De renster van SD Worx voerde het tempo gigantisch op en dichtte het gat naar de kopgroep. Favoriet Van Vleuten zat op het moment van de aanval van Van der Breggen achterin het peloton en moest een gaatje laten, maar kon snel aansluiten.

Toch kwam het uiteindelijk aan op een sprint en hierin bleek Vos de sterkste benen te hebben. Het is de derde Nederlandse zege vanaf 2017, sinds de wielrensters de Amstel Gold Race weer rijden. Vorig jaar ging de wielerwedstrijd niet door vanwege de coronapandemie, in 2019 ging de zege naar de Poolse Katarzyna Niewiadoma.

Zware wedstrijd

„Mooi om hier terug te zijn met een overwinning”, verwees Vos na haar zege op dezelfde plek op het WK van 2012.

„Het rijden op de Cauberg brengt natuurlijk wel herinneringen terug aan dat WK”, gaf ze meteen na afloop toe. „Tijdens de wedstrijd heb ik er niet te veel aan gedacht. Het was een zware wedstrijd met aanvallen vanaf het begin en met hoge snelheid. In de sprint had ik nog net genoeg energie over, al kwam Demi nog heel dichtbij.”

Vos won in Valkenburg al de Europese titel voor rijdsters onder 23 jaar in 2006 en veroverde er in 2012 haar tweede wereldtitel. De Amstel Gold Race ontbrak nog op haar palmares. „Ik ben niet bezig met afstrepen, maar het is wel heel mooi om deze wedstrijd te winnen”, zei de wielrenster die al ruim vijftien jaar meedraait in de top. „Ik kijk niet zo veel terug, maar als ik het af en toe met ploeggenoten heb over de WK’s van 2006 en 2007 dan besef ik dat het best lang is. Ik ben blij dat ik nog altijd op deze manier meedoe.”

Volgens de winnares valt het dit seizoen net de goede kant op. „De afgelopen jaren ging het ook best goed, in 2019 werd ik hier derde en maak je die grote klapper niet. Het moet ook een beetje meezitten en het team loopt goed. Dat geeft extra motivatie en misschien is dat net dat ene procentje extra.”

’Niet mijn beste dag’

Van Vleuten finishte achter winnares Marianne Vos als derde in de Amstel Gold Race en was daar gezien haar vorm van de dag nog best tevreden mee. De 38-jarige Europees kampioene van Movistar voelde vanaf het begin van de koers dat ze niet haar allerbeste dag had, zei ze bij de NOS. „Dat ik hier nog als derde zit is toch wel een verrassing.”

„Het was worstelen vandaag”, zei Van Vleuten, die in de laatste beklimming van de Cauberg haar aanval plaatste, maar werd ingehaald door Katarzyna Niewiadoma. De Poolse werd vlak voor de finish samen met de Italiaanse Elisa Longo Borghini ingelopen, waarop Vos de sprint won. „Ik had ingezet op Vos vandaag”, zei Van Vleuten. Dat ze in de sprint nog derde kon worden, liet volgens haar zien dat het een slopende en pittige koers was geweest.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo