Nieuws/Sport
942184
Sport

Eredivisie-koploper met pijn en moeite langs FC Volendam

PSV ontsnapt in verlenging aan bekerblamage

Joshua Brenet wordt ingesloten door drie Volendam-spelers

Joshua Brenet wordt ingesloten door drie Volendam-spelers

PSV is in de tweede ronde van de KNVB-beker met de schrik vrij gekomen. De Eredivisie-koploper ontdeed zich pas in de tweede helft van de verlenging van FC Volendam, nadat er in de reguliere speeltijd niet was gescoord (0-2). 

Joshua Brenet wordt ingesloten door drie Volendam-spelers

Joshua Brenet wordt ingesloten door drie Volendam-spelers

In navolging van Ajax en Feyenoord begon ook PSV met enkele wijzigingen in de basiself aan zijn bekerduel, al had dat ook te maken met enkele blessures. Steven Bergwijn, Jürgen Locadia en Gaston Pereiro waren allen niet fit genoeg om mee te spelen. Dat betekende voor Albert Gudmundsson dat hij zijn officiële basisdebuut mocht maken. Aanvoerder Marco van Ginkel kreeg rust, waardoor Adam Maher net als in de vorige bekerwedstrijd tegen SDC Putten speelminuten maakte. 

Maher was in de eerste helft de gevaarlijkste man bij PSV, dat een ongeïnspireerde indruk maakte in het Kras Stadion. De middenvelder schoot enkele keren van afstand, maar doelman Hobie Verhulst hield zijn doel schoon. FC Volendam, de nummer laatst van de Jupiler League, bleef daarna eenvoudig overeind. De ploeg van trainer Misha Salden kreeg via Nick Doodeman zelfs een goede mogelijkheid, maar de aanvaller kon vrij voor Jeroen Zoet niet goed afwerken met het hoofd.

Bart Ramselaar mocht weer eens in de basis starten bij PSV

Bart Ramselaar mocht weer eens in de basis starten bij PSV

Ook in de tweede helft maakte PSV een povere indruk. De eerste twintig minuten na rust kwam de ploeg van Phillip Cocu nauwelijks voor het Volendamse doel. Daarna was Hirving Lozano dicht bij de openingstreffer, nadat hij zich met een individuele actie vrij speelde. Zijn schot werd daarna gekeerd door Verhulst. De Volendam-doelman was niet veel later kansloos toen Maher vanaf de rand van de zestien uithaalde, maar zag tot zijn opluchting dat de bal naast ging.

Het laatste kwartier leek de vermoeidheid een rol te gaan spelen bij Volendam, dat nauwelijks meer van de eigen zestien af kwam. Invaller Mauro Junior en ook Bart Ramselaar teisterden het Volendamse doel met schoten, maar telkens ontbrak net de scherpte in de afwerking. En anders was daar telkens weer Verhulst. De doelman had tien minuten voor tijd een schitterend reflex in huis op een prima kopbal van Luuk de Jong. Ook in de blessuretijd bleef Verhulst scherp, want de sluitpost tikte een van richting veranderd schot van Hendrix knap over het doel.

Omhaal Van Ginkel

Verhulst sleepte met zijn ijzersterke optreden een verlenging uit het vuur voor Volendam. Daarin was de eerste mogelijkheid na acht minuten voor invaller Van Ginkel, wiens aanwezigheid toch nog noodzakelijk werd geacht door Cocu. De middenvelder draaide zich handig vrij, maar schoot vrij voor Verhulst net naast. Na een minuut in de tweede helft van de verlenging was het alsnog raak voor Van Ginkel.

Met een acrobatische omhaal zorgde de aanvoerder voor grote opluchting in het PSV-kamp, al kon er geen lachje vanaf bij de duidelijk geïrriteerde Cocu. Diezelfde Van Ginkel was niet veel later betrokken bij een opmerkelijk moment. De PSV'er leek na een opstootje met Volendam-speler Dylan Mertens, die op het been van Van Ginkel ging staan, na te trappen. Mertens kreeg rood van arbiter Bas Nijhuis, die Van Ginkel echter spaarde. Met een man meer liep PSV in de laatste minuut van de verlenging via een individuele actie van Lozano nog uit naar 0-2.