Sport/Wielrennen
943696015
Wielrennen

Dwarslaesie voor Sunweb-talent Maas (19)

Edo Maas

Edo Maas

De talentvolle wielrenner Edo Maas heeft een dwarslaesie overgehouden aan zijn val in de Piccolo Lombardia, de beloftenversie van de Ronde van Lombardije.

Edo Maas

Edo Maas

De 19-jarige renner uit de opleidingsploeg van Sunweb botste op 6 oktober in de afdaling van de Madonna del Ghisallo op een auto die ineens op het parcours reed.

Maas ligt sindsdien in een ziekenhuis in Milaan. Hij onderging daar diverse operaties aan zijn rug en gezicht. Sinds een paar dagen is Maas weer bij kennis. De artsen constateerden dat de breuk in zijn rug tot een dwarslaesie heeft geleid.

Op dit moment is het niet aannemelijk dat de functionaliteit in zijn benen terugkeert, meldde Sunweb in een verklaring. „Maar vechtlust en hoop voeren de boventoon”, schrijft het team, dat ook een beroep doet op de internationale wielerfederatie UCI. „Hoewel het deze vreselijke tragedie niet ongedaan kan maken, vragen we de UCI opnieuw om alles in het werk te stellen om de veiligheid van de teams en de renners in wedstrijden te waarborgen.”

De Fransman Edouard Bonnefoix koerste tijdens de rit op dat moment bij Maas en zag het gebeuren, liet hij weten op Twitter. „We achtervolgden om in een groep te komen in de afdaling. Daarna stak een auto van rechts de weg over. Ik weet niet hoe dat mogelijk was, maar ik denk dat de bestuurder van zijn privéterrein kwam en ons niet zag aankomen. Het was een verschrikkelijk ongeluk van 70 kilometer per uur. Omdat we slechts met zijn tweeën waren, denk ik dat slechts enkele toeschouwers getuige waren. Ik wist de auto op het laatste moment te ontwijken. Omdat we uit een bocht kwamen, begreep ik de situatie niet helemaal.”