Nieuws/Sport
943710
Sport

Foutloze start Van der Mark in MotoGP

Michael van der Mark zette de 19e tijd neer.

Michael van der Mark zette de 19e tijd neer.

Motorcoureur Michael van der Mark kan op een foutloos debuut in de MotoGP terugkijken.

Michael van der Mark zette de 19e tijd neer.

Michael van der Mark zette de 19e tijd neer.

De invaller voor de zieke Duitser Jonas Folger verbeterde zich op het Sepang International Circuit in Maleisië gaandeweg en werd na twee sessie uiteindelijk als negentiende van de 22 deelnemers geklasseerd. De Spanjaard Aleix Espargaró ontbrak vanwege een operatie aan zijn linkerpink na zijn crash vorige week.

De Rotterdammer die gisteren zijn 25ste verjaardag vierde, vertelde dat zijn debuut bij het Monster Tech3 Yamaha Team van eigenaar Hervé Poncharal als een cadeautje aanvoelde en dat hij daarvan met volle teugen wilde genieten. Dat deed hij dan ook, al waren de tropische omstandigheden niet eenvoudig om in te debuteren.

Michael van der Mark gaat de baan op.

Michael van der Mark gaat de baan op.

De tweede tijdtraining speelde zich af op een kletsnatte baan, wat lastig voor Van der Mark was die moest wennen aan de hem vreemde motorfiets. Bovendien levert de YZF-M1 40 pk meer dan zijn superbike-machine.

Toch deed Van der Mark het nu al beter dan zijn voorganger Broc Parkes die vorige week invaller was voor Folger. In de slotrace van FP2 verbeterde de Nederlander zich andermaal en kwam hij op 2,8 seconden uit van de voorlopige pole van Andrea Dovizioso, die met zijn Ducati in beide sessies de snelste was.

De rondetijden waren in FP2 twaalf tot dertien seconden langzamer dan in FP1. Dovizioso als directe rivaal van WK-leider Marc Marquez voelde zich duidelijk beter in zijn element dan vorige week in de GP van Australië. Dat was geen verrassing. De Italiaan schreef vorig jaar de GP van Maleisië op zijn naam.

Marquez sloot de eerste trainingsdag af op de vijfde plaats achter de Ducati van Bautista en de Yamaha-rijders Zarco en Viñales. Van der Mark’s nieuwe teamgenoot Johann Zarco sloot de dag met een crash af toen hij door een ‘low-sider’ van zijn machine werd geslingerd.

Voor met name Valentino Rossi kwam de regen slecht uit. De Yamaha-coureur bleef op de twaalfde plaats steken en moet zich morgen via Q1 naar Q2 met de twaalf snelsten zien te plaatsen. Ook Danilo Petrucci (Ducati), Andrea Iannone (Suzuki) en Jack Miller (Honda) zijn tot Q1 veroordeeld.