Sport/EK voetbal
944544078
EK voetbal

Frankrijk wint zinderende Poule des Doods, glansrol Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo was de grote man weer eens.

Cristiano Ronaldo was de grote man weer eens.

BOEDAPEST - Frankrijk is poulewinnaar van de ’Groep des Doods’ geworden. De wereldkampioen speelde in een zinderende avond 2-2 tegen Portugal. Karim Benzema maakte beide treffers voor de Fransen, de recordbrekende Cristiano Ronaldo deed dit voor de Portugezen. Het puntje was genoeg voor zijn land om de achtste finales te halen.

Cristiano Ronaldo was de grote man weer eens.

Cristiano Ronaldo was de grote man weer eens.

Na een goede kans voor de Fransen, ging de bal in de 28e minuut op de stip voor de Portugezen. Danilo werd binnen de zestienmeter hard geraakt door doelman Hugo Lloris, die de bal totaal miste, maar Danilo niet. Arbiter Antonio Mateu Lahoz kon niet anders dan naar de stip wijzen. Natuurlijk was het Cristiano Ronaldo die raak schoot 1-0. Portugal had Frankrijk in de tang, dat er nauwelijks aan te pas kwam.

Cristiano Ronaldo doet het weer.

Cristiano Ronaldo doet het weer.

Maar de rollen leken in de 45e minuut omgedraaid, toen Kylian Mbappé wel heel gemakkelijk naar de grond ging na een schouderduel met Semedo. Leidsman Lahoz wees wel naar de stip, tot woede van de Portugezen. Karim Benzema maakte zijn eerste treffer op dit EK, vanaf elf meter: 1-1.

Benzema dacht direct na rust de 2-1 aan te tekenen, maar er ging een streep door de treffer wegens buitenspel. Althans, dat dacht de grensrechter, maar Lahoz wees nadat de VAR had gecheckt naar de middenstip: 2-1 voor de Fransen.

Karim Benzema met de gelijkmaker.

Karim Benzema met de gelijkmaker.

In de 59e minuut was daar een handsbal van de Fransen van Koundé en, jawel, weer een strafschop. De bal moest erin, want bij 2-1 waren ze uitgeschakeld door de tussenstand bij Duitsland-Hongarije. Natuurlijk, weer raak: 2-2. Een ongelofelijke belangrijke goal voor de Portugezen, want bij een nederlaag leek de regerend Europees kampioen uitgeschakeld.

Paul Pogba leek de 3-2 binnen te pegelen, maar Rui Patricio redde via zijn hand en de paal en ook in de rebound stond hij zijn mannetje. Een zinderend spannende avond, die geen winnaar kende. Behalve dan de fans op de tribune en op de televisie.

Kingsley Coman ging nog neer in de 90e minuut en de twijfel was of het er binnen of buiten was, maar de bal ging niet op de stip.

Frankrijk wint de Poule des Doods uiteindelijk, Duitsland met de hakken over de sloot tweede, Portugal derde en de dappere Hongaren vierde. De Fransen gaan het nu opnemen tegen Zwitserland, de Portugezen in een kraker tegen de Belgen.

Bondscoach Deschamps en spits Benzema tevreden

De Franse bondscoach Didier Deschamps sprak na het enerverende duel met Portugal (2-2) van een echt voetbalgevecht. „We gaven twee goals weg door fouten. Niettemin hebben we gespeeld voor de winst. Het is mooi dat we toch nog bovenaan zijn geëindigd in onze groep. Dat blijft toch de beste klassering. We gaan er even van genieten en ook even uitrusten en daarna beginnen we aan een nieuwe strijd”, doelde hij op het komende duel in de achtste finales met Zwitserland.

Karim Benzema, terug in de Franse ploeg na ruim 5,5 jaar, was blij dat hij eindelijk weer eens had gescoord. In de voorbereiding op het EK en in de eerste twee groepsduels was hem dat nog niet gelukt. Tegen Portugal scoorde de spits van Real Madrid meteen twee keer. „Ik heb nooit aan mezelf getwijfeld. Maar het is wel fijn dat ik nu aan alle verwachtingen heb voldaan. Ik zal mijn twee treffers even gaan koesteren, samen met de mensen om me heen.”

Deschamps prees Benzema voor zijn mentale kracht. „Hij loerde in de Franse ploeg al een tijdje op doelpunten en nu heeft hij ze ook. Hij heeft altijd geloof in zichzelf gehouden en ik heb ook altijd vertrouwen in hem gesteld. Mooi voor hem en voor ons dat de ban nu gebroken is.”