Sport/Wielrennen
945742307
Wielrennen

Hermans oppermachtig

Lucinda Brand wint wereldbeker Fayetteville na inzinking Marianne Vos

Lucinda Brand.

Lucinda Brand.

Fayetteville - De wereldbeker veldrijden in het Amerikaanse Fayetteville is gewonnen door Lucinda Brand (Trek-Segafredo). De wereldkampioene ontdeed zich in de slotronde van Marianne Vos en reed solo naar de streep.

Lucinda Brand.

Lucinda Brand.

In kletsnatte omstandigheden op een gladde omloop lag het veld vrijwel direct uit elkaar met Vos die al vroeg aan de leiding kwam. De Nederlandse leek het nog wat te vroeg te vinden voor een solo vanuit de start en liet onder meer Brand en Denise Betsema de aansluiting maken.

Toch reden Vos en Brand al snel samen weer weg van de rest. Het duo bouwde een mooie voorsprong op, waarbij Brand het meeste initiatief nam. Ze ging aan het begin van de vierde ronde echter onderuit, waardoor Vos weer solo aan kop kwam. Door een fietswissel van Vos werd het kopduo al snel in ere hersteld en gingen de twee samen de laatste ronde in.

In het begin van de slotronde verloor Vos het contact met Brand. De renster van Jumbo-Visma leek gewoonweg opgebrand en werd zelfs nog ingehaald door Betsema, die achter de ongenaakbare winnares Brand tweede werd, en de thuisrijdster Clara Honsinger. Hierdoor viel ze zelfs van het podium.

Afgelopen weekend werd de eerste wereldbeker verreden in Waterloo. Toen won Vos voor Brand en Betsema. Brand neemt nu ook de leiding over in de wereldbeker.

Hermans oppermachtig

Waar bij de vrouwen de Nederlanders domineren, doen bij de mannen de Belgen dat. Quinten Hermans was woensdag met afstand de beste zuiderbuur. Hij zette zijn eerste achtervolger, Eli Isybert, op een dikke halve minuut. Isybert blijft wel de leider in de wereldbeker. Pim Ronhaar was op de vijfde plek de beste Nederlander.