Nieuws/Sport
947213
Sport

Hans Kraaij sr. overleden

Hans Kraay sr.

Hans Kraay sr.

Hans Kraaij sr. is vrijdagmiddag op 81-jarige leeftijd overleden.

Hans Kraay sr.

Hans Kraay sr.

Hans Kraaij sr, een spijkerharde verdediger, speelde tussen 1954 en 1970 voor DOS, Feyenoord en het Nederlands Elftal (8 interlands). Als trainer werkte de geboren Utrechter voor onder meer Ajax, Feyenoord, AZ, Sparta Rotterdam, FC Den Haag en kort bij PSV. Kraay senior was de eerste trainer die alle clubs uit de traditionele top drie onder zijn hoede had. Alleen Ronald Koeman deed dat later ook.

Lees ook:

- Hans Kraaij sr. overleden

Kraay senior stopte als trainer van PSV na een conflict met Ruud Gullit en ging verder als technisch directeur, een functie die hij aan het einde van de jaren tachtig ook even bekleedde bij Feyenoord. Hij ging zich daarna toeleggen op de rol van voetbalanalist op radio en televisie, bij de NOS en RTL.

Hans Kraaij senior (r) in duel met Ajacied Johan Cruijff (1986)

Hans Kraaij senior (r) in duel met Ajacied Johan Cruijff (1986)

Kraaij sr was na zijn actieve loopbaan voetbalcommentator én de eerste voetbalanalist op de Nederlandse televisie. Zijn zoon Hans jr volgde in de voetsporen van zijn vader en ging na zijn voetballoopbaan verder op televisie. 

De vrouw van Kraay senior overleed afgelopen zomer, nadat ze geruime tijd aan dementie had geleden. Het lot van zijn vrouw had de oude Kraay zeer aangegrepen, vertelde zoon Hans eens. De Utrechter overleed vrijdag in het bijzijn van zijn kinderen. Hij wordt in besloten kring begraven.

Hans Kraaij jr (l) bij Voetbal Inside in gesprek met Johan Derksen.

Hans Kraaij jr (l) bij Voetbal Inside in gesprek met Johan Derksen.

Palmares Hans Kraaij senior

Speler:

57/58 landskampioen met DOS 61/62 landskampioen met Feyenoord 64/65 bekerwinnaar én landskampioen met Feyenoord

Trainer:

77/78 bekerwinnaar met AZ'67