Sport/Schaatsen
948178
Schaatsen

22-jarige schaatsster wint 3 kilometer

De Jong deelt tik uit aan Wüst

Antoinette de Jong

Antoinette de Jong

Antoinette de Jong heeft de eerste Nederlandse titel in het nieuwe schaatsseizoen veroverd.

Antoinette de Jong

Antoinette de Jong

De 22-jarige rijdster van Justlease.nl schreef bij de NK afstanden in Heerenveen verrassend de openingswedstrijd over 3000 meter op haar naam. Ze zegevierde in het matig bezette Thialf in een tijd van 4.05,59.

Lees ook:

- Wüst maakt zich niet druk

De onttroonde titelhoudster Ireen Wüst, ploeggenote van De Jong, moest genoegen nemen met zilver (4.06,13). Het brons ging naar Irene Schouten (4.06,31). Carlijn Achtereekte (4.06,42) en Carien Kleibeuker (4.09,55) plaatsten zich als nummers vier en vijf eveneens voor de eerste vier wereldbekers tot het einde van dit kalenderjaar op deze afstand.

Ireen Wüst is haar titel kwijt.

Ireen Wüst is haar titel kwijt.

De Jong won in de Friese schaatstempel haar eerste titel bij de NK afstanden. Ze behaalde in de afgelopen twee seizoenen twee keer zilver op de 3000 meter, achter Wüst. De Jong, Nederlands kampioene allround in 2016, pakte in 2014 brons op deze afstand.

Slotfase cruciaal

De Jong zette haar winnende tijd neer in de voorlaatste rit, tegen Schouten. Wüst kon zich daarop in de laatste race, tegen ploeggenote Melissa Wijfje, instellen en zat tot aan de laatste ronde op een gouden koers. De olympisch en wereldkampioene op deze afstand moest het in de slotfase echter alsnog afleggen tegen De Jong, die Wüst afhield van de achtste Nederlandse titel op deze afstand.

Wüst begon in Thialf niet helemaal topfit aan de NK. Ze vertelde donderdag dat ze lichte heupklachten had.