Sport/Voetbal
95723758
Voetbal

Voorzitter Van Praag zwaait af bij KNVB

Michael van Praag.

Michael van Praag.

AMSTERDAM - Michael van Praag heeft tijdens de bondsvergadering van de KNVB afscheid genomen als preses van de nationale voetbalbond. De 72-jarige Amsterdammer droeg de voorzittershamer over aan zijn opvolger Just Spee, die hij het afgelopen halfjaar al heeft ingewerkt.

Michael van Praag.

Michael van Praag.

Van Praag is erelid. Hij werd op 27 augustus 2008 aangesteld als voorzitter van de KNVB, als opvolger van de in april van dat jaar overleden Jeu Sprengers. Van Praag maakte als voorzitter hoogte- en dieptepunten mee. Zo verraste het Nederlands elftal in 2010 met een tweede plaats op het WK en eindigde het vier jaar later als derde op de mondiale titelstrijd in Brazilië.

Oranje wist zich vervolgens niet te kwalificeren voor het EK van 2016 en het WK van 2018. Directeur Bert van Oostveen moest in 2016 vertrekken bij de KNVB. Even later besloot technisch manager Hans van Breukelen zijn functie bij de nationale voetbalbond neer te leggen. Van Praag blijft tot 2021 werkzaam als bestuurslid van de Europese voetbalbond UEFA. Hij stelde zich vergeefs kandidaat voor het voorzitterschap van de FIFA (2015) en UEFA (2016).

De scheidend preses kreeg door minister Bruno Bruins van Sport de versierselen opgespeld van officier in de Orde van Oranje Nassau „voor je betekenis voor de sport in Nederland.” Eerder was Van Praag al benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau.