Sport/WK voetbal
957397409
WK voetbal

Grant Wahl werd kort na afloop van Nederland - Argeninië onwel en overleed

Eerbetoon aan tijdens WK overleden Amerikaanse sportjournalist

Grant Wahl.

Grant Wahl.

Bij het Al Bayt-stadion, waar zaterdag de kwartfinale op het WK tussen Engeland en Frankrijk wordt gespeeld, is een portret getoond van de een dag eerder overleden Amerikaanse sportjournalist Grant Wahl. Daarbij lagen bloemen op de plek op de perstribune waar hij normaal gesproken had gezeten.

Grant Wahl.

Grant Wahl.

Wahl overleed vrijdag tijdens de wedstrijd tussen Nederland en Argentinië waar hij als verslaggever bij aanwezig was. Het duel tussen Engeland en Frankrijk was zijn volgende klus geweest.

Bij de andere kwartfinale op zaterdag, het duel tussen Marokko en Portugal, werd eveneens op een groot scherm een portret getoond van de op 48-jarige leeftijd overleden Wahl. Hij gold als een van de bekendste Amerikaanse sportjournalisten en was sinds 1994 bij elk WK voetbal aanwezig. Zijn vrouw Celine Gounder, een gerenommeerd epidemioloog, schreef op Twitter: "Ik ben in complete shock."

Regenboogshirt

Wahl, die 48 jaar werd, werkte voor CBS Sports en was een van de bekendste Amerikaanse sportjournalisten. Enkele dagen voor zijn dood werd hij kort vastgehouden door autoriteiten in Qatar omdat hij in een regenboogshirt verscheen bij het stadion waar de VS tegen Wales zouden spelen. In Qatar is homoseksualiteit strafbaar.

Volgens de Amerikaanse radiozender NPR zakte Wahl op de perstribune in elkaar. Dat gebeurde kort na het einde van de kwartfinale tussen Nederland en Argentinië. Hulpverleners trachtten hem ter plekke te reanimeren voor ze hem op een draagbaar wegdroegen. Volgens The Wall Street Journal zou Wahl een hartaanval hebben gehad.

(Tekst gaat verder onder de tweet)

In een emotionele videoboodschap op Instagram zegt Eric Wahl opzet te vermoeden in de dood van zijn broer Grant. Volgens Eric ontving zijn broer doodsbedreigingen na het incident rond het regenboogshirt. „Hij was kerngezond. Hij kan niet zomaar zijn gestorven.”

In zijn podcast Fútbol with Grant Wahl zei de journalist donderdag dat hij in Qatar twee keer medische hulp had gezocht voor een bronchitis die hij naar eigen zeggen opliep door oververmoeidheid. „Mijn lichaam zei me: makker, je slaapt niet genoeg. En het kwam in opstand.”

Het laatste wat vrijdag op het Twitteraccount van Wahl verscheen was een compliment voor een doelpunt van Nederland.

(Tekst gaat verder onder de tweet)

FIFA-voorzitter ’vol ongeloof en verdriet’

FIFA-voorzitter Gianni Infantino heeft condoleances overgebracht aan de familie en vrienden van Wahl.

„Zijn liefde voor voetbal was immens en zijn berichtgeving zal worden gemist door iedereen die onze sport volgt”, aldus Infantino. „Namens de FIFA en de voetbalgemeenschap betuigen we onze oprechte condoleances aan zijn vrouw Céline, zijn familie en zijn vrienden in deze moeilijke tijd.”