Sport/Wielrennen
958658611
Wielrennen

Marianne Vos breidt imposante erelijst uit met graveltitel

Marianne Vos op archiefbeeld

Marianne Vos op archiefbeeld

Marianne Vos heeft een nieuwe titel aan haar imposante erelijst toegevoegd.

Marianne Vos op archiefbeeld

Marianne Vos op archiefbeeld

De renster van Jumbo-Visma veroverde in Epe haar eerste Nederlandse titel in de nieuwe discipline gravelrijden. De 35-jarige Vos was op het 70 kilometer lange parcours over onverharde wegen onnavolgbaar voor haar concurrenten. Het NK gravel paste in haar voorbereiding op het veldrijden. Vos draagt in die discipline het komende seizoen de regenboogtrui als regerend wereldkampioene.

Coen Vermeltfoort veroverde de Nederlandse titel bij de mannen. De 34-jarige Brabander van het VolkerWessels-team versloeg na 120 kilometer in de sprint Lars Loohuis. Het brons ging naar Jasper Ockeloen.

Brand aan de kant met gebroken middenhandsbeentje

Lucinda Brand staat voorlopig aan de kant vanwege een gebroken middenhandsbeentje. De 33-jarige Europees kampioene kwam ten val tijdens de verkenning van het parcours van de wereldbekercross in Tabor, die zondag wordt verreden. Brand brak daarbij een botje in haar rechterhand en moet maandag een operatie ondergaan.

Volgens haar Belgische ploeg Baloise Trek Lions staat Brand „voor onbekende tijd” aan de kant. De wielrenster uit Dordrecht won begin deze maand de Berencross in Meulebeke. In de eerste twee wereldbekerwedstrijden in de Verenigde Staten eindigde ze als derde en tweede. Fem van Empel won zowel in Waterloo als in Fayetteville.

Vorig seizoen moest Brand op de WK in Fayetteville als titelverdedigster genoegen nemen met zilver achter Vos, die haar klopte in de sprint. Ze won wel de wereldbeker, het Superprestigeklassement en de strijd om de X2O-Trofee. Op zaterdag 5 november staat bij de EK veldrijden in Namen de vrouwenwedstrijd op het programma.