Sport/Voetbal
959012972
Voetbal

AZ-coach Jansen pissig: ’Hinderlijk buitenspel en 100 procent penalty’

AZ-coach Pascal Jansen.

AZ-coach Pascal Jansen.

ALKMAAR - AZ-trainer Pascal Jansen baalde van de nederlaag (0-1) tegen Ajax in de achtste finales van de KNVB-beker. „We hadden het volste vertrouwen dat we konden winnen”, zei hij. „Maar uiteindelijk hebben we te weinig afgedwongen.”

AZ-coach Pascal Jansen.

AZ-coach Pascal Jansen.

Ajax begon met acht andere basisspelers dan zondag tegen Feyenoord. „Maar daar kijk ik niet naar”, zei Jansen. „Ik kijk naar mijn eigen ploeg. Wij hebben het onvoldoende laten zien.”

Vervloekt

Jansen snapte niet waarom de videoscheidsrechters pas in de kwartfinales van de KNVB-beker instromen. „Ook ik heb de VAR vaak vervloekt”, zei hij. „Maar we zijn er nu wel aan gewend geraakt en ik had liever gehad dat hij er vanavond wel was geweest”, zo doelde de coach op drie discutabele momenten.

„De VAR had de treffer van Ajax misschien wel afgekeurd omdat David Neres hinderlijk buitenspel stond”, zei de trainer. Omdat Neres ’in de weg’ stond, kon zowel Timo Letschert als doelman Marco Bizot onvoldoende ingrijpen bij de situatie die uiteindelijk de treffer van Zakaria Labyad opleverde.

Onbegrijpelijk

„En ik vond die overtreding van Edson Alvarez op Albert Gudmundsson ook een 100 procent penalty. Maar het meest schrok ik van de situatie waarin Myron Boadu werd afgevlagd na een steekpass van Calvin Stengs. Hij stond in de verste verte niet buitenspel toen hij alleen op het doel van Ajax kon aflopen. Onbegrijpelijk.”

Aanvoerder Teun Koopmeiners snapte de frustratie bij zijn trainer. „Maar ik wil het daar niet te lang over hebben”, zei hij. „Dat heeft geen nut meer. Het is inderdaad lang geleden dat we van een club uit de traditionele top-3 hebben verloren”, doelde hij op een serie van zes overwinningen op rij op Ajax, PSV en Feyenoord. „Het is vooral jammer dat het nu gebeurt. Want in een bekertoernooi kan je niets meer rechtzetten. Je ligt er meteen uit.”