Sport/Tennis
961077376
Tennis

Novak Djokovic bereikt Wimbledon-finale na winst in drie sets tegen Denis Shapovalov

Novak Djokovic.

Novak Djokovic.

Londen - Novak Djokovic heeft de finale van Wimbledon bereikt. In drie sets rekende de nummer een van de wereld af met de nummer twaalf Denis Shapovalov. Makkelijk was het geen moment, maar het werd uiteindelijk wel ’gewoon’ 7-6 (3), 7-5, 7-5. In de finale treft hij Matteo Berrettini.

Novak Djokovic.

Novak Djokovic.

Shapovalov schoot uit de startblokken en brak zijn veel meer ervaren tegenstander al snel in de eerste set. Toch ging het op het moment suprême nog mis voor de Canadees. Hij leek op 5-4 hard op weg naar het eerste setpunt, maar een misser leverde Djokovic een breakpunt op. Hoewel Shapovalov die nog weg kon poetsen, was het op het tweede breakpunt wel raak voor de vijfvoudig Wimbledon-kampioen.

Beide spelers behielden vervolgens hun servicegames, waardoor een tiebreak beslissing moest brengen. Hierin kwam de Canadees duidelijk te kort en met een dubbele fout wierp hij de eerste set in de schoot van de nummer één van de wereld.

In de tweede set toonde Shapovalov zich ook sterk en dwong hij meerdere breakpunten af. Een van deze kansen verzilveren bleek echter een stuk moeilijkere opgave. Steeds gaf Djokovic op het juiste moment thuis of maakte de Canadees zelf een fout. Uiteindelijk brak Djokovic zijn opponent wel.

Het derde set was grotendeels een kopie van de tweede. Djokovic overleefde weer meermaals ternauwernood wat breakpunten. Op het meest cruciale moment kwamen de fouten bij zijn tegenstander weer bovendrijven. Twee dubbele fouten zorgde ervoor dat Shapovalov zijn service moest inleveren. In de game daarop besliste Djokovic definitief de wedstrijd.

Djokovic is nog maar één zege verwijderd van het recordaantal gewonnen grand slams van Roger Federer en Rafael Nadal, die beiden op twintig titels staan. Dit seizoen is Djokovic nog ongeslagen op de grandslamtoernooien; hij won begin dit jaar de Australian Open en was vorige maand ook de beste op Roland Garros.