Sport/Wielrennen
96669091
Wielrennen

Brons Hoppezak

Jeffrey Hoogland ongenaakbaar naar goud op de kilometer

Jeffrey Hoogland.

Jeffrey Hoogland.

Roubaix - Jeffrey Hoogland heeft vrijdag zijn derde medaille veroverd bij de WK baanwielrennen in Roubaix. Na het goud op de teamsprint en het zilver achter zijn trainingsmaatje Harrie Lavreysen op de keirin was er nu verwacht goud op de kilometer tijdrit. De 28-jarige baanrenner uit Nijverdal was veruit de snelste: 58,418.

Jeffrey Hoogland.

Jeffrey Hoogland.

Op meer dan een seconde werd Nicholas Paul, afkomstig uit Trinidad en Tobago, tweede: 59,791. Het brons was voor de Duitser Joachim Eilers: 1.00,008.

Hoogland was in 2018 op de piste van Omnisport al eens de snelste op de kilometer, daarna liet hij het niet-olympische onderdeel meestal aan zich voorbijgaan. In de kwalificaties was de 28-jarige Hoogland al de snelste geweest in 58,746. Hij hield ook toen Paul, de snelste man ter wereld over 200 meter met vliegende start, achter zich. Sam Ligtlee, tweede op de EK, was daarin goed voor de vierde tijd: 1.00,441.

Eerder waren ook Theo Bos (2005) en Teun Mulder (2008 en 2010) al eens wereldkampioen op de kilometer tijdrit.

Brons puntenkoers

Ook op het onderdeel puntenkoers was er succes voor Nederland. Vincent Hoppezak pakte daar verrassend het brons.

Het goud was voor de ongenaakbare thuisrijder Benjamin Thomas. Van begin tot het eind mengde hij zich in de sprints, waardoor hij de Belg Kenny de Ketele versloeg. Achter hen was een flink gat, maar Hoppezak was met verve de best van de rest. Hij was voor het ingaan van de laatste sprint al zeker van het goud.

Vincent Hoppezak.

Vincent Hoppezak.

De 22-jarige Hoppezak, afkomstig uit Nieuwerkerk aan den IJssel, was bij de EK in het Zwitserse Grenchen al goed voor zilver op het onderdeel scratch.

Recordhouder Lambie nu ook wereldkampioen achtervolging

De Amerikaan Ashton Lambie is bij de WK baanwielrennen de Italiaan Filippo Ganna opgevolgd als wereldkampioen op de individuele achtervolging. Lambie was in de finale sneller dan de Italiaan Jonathan Milan: 4.05,060 tegen 4.06,149. Ganna was in de kwalificaties niet verder gekomen dan de derde tijd (4.06,402) en daarmee veroordeeld tot de troostfinale. In de strijd om het brons achterhaalde hij nog wel de Zwitser Claudio Imhof.

Lambie reed in augustus op hoogte in Mexico een nieuw wereldrecord: 3.59,930. In de kwalificaties was hij goed voor de beste tijd: 4.03,237. Ganna was de afgelopen drie jaar wereldkampioen. Op de ploegachtervolging was hij donderdag, samen met onder anderen Milan, wel de beste. Het Italiaanse viertal won afgelopen zomer ook de olympische titel.

Wereldtitel omnium Archibald, Van der Duin 9e

De Britse baanrenster Katie Archibald is voor de tweede keer wereldkampioen op het omnium geworden. Eerder was ze de beste op de meerkamp in 2017. De Nederlandse Maike van der Duin, eerder op de wielerpiste van Roubaix goed voor zilver op het onderdeel scratch, eindigde als negende.

Archibald, die onlangs ook de Europese titel veroverde, hield na vier onderdelen de Belgische Lotte Kopecky en de Italiaanse Elisa Balsamo achter zich. Balsamo werd vorige maand wereldkampioen op de weg door in de sprint Marianne Vos te verslaan.

De Duitse Emma Hinze prolongeerde haar titel op de sprint van vorig jaar. In de finale versloeg ze haar landgenote Lea Sophie Friedrich. Hinze was in de kwartfinales eerder te sterk geweest voor Shanne Braspennincx. Olympisch kampioene Kelsey Mitchell uit Canada werd derde.