Sport/Wielrennen
96808126
Wielrennen

Demi Vollering wint absurde Strade Bianche, ondanks op hol geslagen paard

Demi Vollering.

Demi Vollering.

Siena - Demi Vollering (SD Worx) heeft de negende editie van de Strade Biance op haar naam geschreven na een absurde finale. Eerst werd ze gehinderd door een paard en vervolgens won ze een millimetersprint van haar Belgische ploeggenote Lotte Kopecky.

Demi Vollering.

Demi Vollering.

In het eerste deel van de race lagen de langste gravelstroken, maar veel verschil kon er daar nog niet gemaakt worden tussen de favorieten. Op het lange tussenstuk richting de korte, maar lastige laatste stroken reed Karlijn Swinkels alleen weg. De renster van Jumbo-Visma had door de afwezigheid van de herstellende Marianne Vos - vorig jaar zevende - een vrije rol. Zij kreeg na een tijdje het gezelschap van de Kirsten Faulkner. Ze reden anderhalve minuut bijeen, alvorens Faulkner Swinkels overboord gooide.

Faulkner liep alleen maar verder weg en had op 24 kilometer bij het op gaan van de strook Montaperti een kleine twee minuten voorsprong op het peloton, waar Movistar - de ploeg van Annemiek van Vleuten - tempo maakte. Dat zorgde ervoor dat er een elitegroep van ongeveer dertig rensters overbleef achter Faulkner, die ook bij het oprijden van de zware Colle Pinzuto een flinke marge had.

Paard op de weg

Van Vleuten en Puck Pieterse maakten indruk, maar de eerste echte aanval kwam van Vollering. Zij sloeg snel een gat, maar moest in haar eentje wel nog een kleine anderhalve minuut dichten op Faulkner. Haar achtervolging werd echter verstoord door een op hol geslagen paard dat over de weg rende. Hierdoor verloor ze zo’n tien seconden alvorens ze het crashende paard kon passeren. Sowieso leek de veer nadien ook enigszins gebroken bij Vollering, die ongetwijfeld de schrik van haar leven had.

Aan het einde van de laatste strook kreeg Vollering het gezelschap van haar Belgische ploeggenote Lotte Kopecky, de winnares van vorig jaar. Samen kwamen ze rap dichter bij Faulkner, die op iets minder dan een kilometer gegrepen werd. De twee teamgenoten reden elkaar vervolgens niet los in de steile straten van Siena - hoewel Vollering wel gehinderd werd door Faulkner - en besloten er om te sprinten. Kopecky leek de betere papieren te hebben, maar Vollering passeerde haar in de slotmeters.