Sport/Wielrennen
972567565
Wielrennen

’Er is zoveel meer in het leven’

Emotionele Marianne Vos wint in Giro voor Jolien Verschueren

Marianne Vos boekt een sterke zege.

Marianne Vos boekt een sterke zege.

Marianne Vos heeft zondag de derde etappe van de Giro d’Italia Femminile, kortweg Giro Donne, gewonnen.

Marianne Vos boekt een sterke zege.

Marianne Vos boekt een sterke zege.

Het was een rit van Casale Monferrato naar Ovada over 135 kilometer. Vos, die uitkomt voor Jumbo-Visma, won de sprint van een kopgroep van vier rensters voor haar landgenote Lucinda Brand. De Duitse Liane Lippert werd derde, de Zwitserse Elise Chabbey vierde.

Vos droeg de zege op aan Jolien Verschueren, de Belgische veldrijdster die afgelopen week overleed aan kanker. „Het is ongelooflijk dat je hier nog kunt doen wat je graag doet en dat je tegelijkertijd Jolien verliest”, zei een geëmotioneerde Vos, die bij het passeren van de finish naar de hemel had gewezen.

„Wij denken soms dat we het zwaar hebben hier, maar er is zo veel meer in het leven. Ik heb aan haar gedacht en dat gaf me extra kracht omdat ik wist hoe toegewijd zij was. Ik wilde dit doen voor haar vandaag.”

Chabbey was de hoogst geklasseerde renster van het viertal. Maar ze vormde met een marge van een kleine 6 minuten geen gevaar voor Anna van der Breggen, die ook na de derde etappe de roze leiderstrui mocht aantrekken.

Voor Vos was het haar 29e ritzege in de koers die lang als Giro Rosa door het leven ging. Brand richtte zich in de laatste kilometers voor de finish in Ovada op het wiel van Vos, die normaal gesproken de snelste zou zijn in de sprint. De Rotterdamse wereldkampioene veldrijden trok de sprint op gang, maar was kansloos toen Vos (34) passeerde.

Maandag volgt een individuele tijdrit bergop over ruim 11 kilometer.