Sport/Wielrennen
976593525
Wielrennen

Mooie eindzege Van Emden en Jumbo-Visma

Jos van Emden

Jos van Emden

LES HERBIES - Wielrenner Jos van Emden heeft de zege gegrepen in de Chrono des Nations. De Nederlands kampioen tijdrijden was in de tijdrit over 46,3 kilometer in Les Herbiers in Frankrijk met 55.02 minuten de snelste.

Jos van Emden

Jos van Emden

De wielrenner van Jumbo-Visma bleef de Italiaan Filippo Ganna 11 seconden voor. Zijn Sloveense ploeggenoot Primoz Roglic eindigde op 19 seconden als derde.

In slechte weersomstandigheden kwam Van Emden tot een gemiddelde van 50,48 kilometer per uur. Hij zette als eerste van de favorieten een snelle tijd neer en moest vervolgens afwachten wat zijn concurrenten deden. De Deen Martin Toft Madsen, die de tijdrit in de afgelopen twee jaar won voor zijn landgenoot Mikkel Bjerg, kwam ten val en eindigde als zevende. Bjerg zette de vijfde tijd neer. Niki Terpstra eindigde op 2.12 minuten van de winnaar als tiende.

Van Emden is de derde Nederlander die de wedstrijd weet te winnen. Stef Clement deed dat in 2008. Roy Schuiten won de wedstrijd, die toen de Grote Landenprijs (Grand Prix des Nations) heette, in 1974 en 1975.

„Ik win hier mijn derde tijdrit van het jaar. En ook nog eens een lange tijdrit op een heuvelachtig parcours”, reageerde Van Emden. „Ik ben erg blij dat ik hier mijn eerste zege te pakken heb in het rood-wit-blauw. Dat Primoz derde is, maakt het voor de ploeg nog specialer.”

De mooie uitslag voor Jumbo-Visma is volgens ploegleider Grischa Niermann representatief voor het hele jaar. „Jos wilde graag rijden en was heel erg gemotiveerd om er als nationaal kampioen nog een keer vol tegenaan te gaan. Hij had vanaf het begin een goed ritme en dat bleek voldoende voor de zege.”