Sport/Wielrennen
976711574
Wielrennen

Na Mathieu van der Poel slaat ook Wout van Aert WK veldrijden over

Wout van Aert

Wout van Aert

HERENTALS - Wout van Aert (27) heeft de knoop doorgehakt: hij gaat op 30 januari niet deelnemen aan het wereldkampioenschap veldrijden in Fayetteville.

Wout van Aert

Wout van Aert

Dat bevestigde de Belg na afloop van de cross in Herentals. Het Belgisch kampioenschap van zondag wordt zijn laatste cross van dit seizoen.

Woensdagochtend raakte bekend dat Mathieu van der Poel een punt zet achter zijn veldritseizoen en dus ook zijn wereldtitel niet gaat verdedigen. „Of zijn beslissing iets verandert aan mijn keuze voor het WK? Nee”, zei Van Aert nog voor de start in Herentals.

Meer wilde Van Aert er voor de cross nog niet over kwijt, maar na afloop bevestigde hij dan toch dat hij definitief past voor het WK. In de plaats daarvan gaat Van Aert zich focussen op de start van het wegseizoen.

„Het is moeilijk zo’n mooie wedstrijd als het WK te laten schieten, maar ik heb nu vier weken extra om me voor te bereiden op het wegseizoen”, aldus Van Aert.

Het WK veldrijden krijgt zo voor het eerst sinds 2014 (Zdenek Stybar) een andere winnaar dan Van der Poel of Van Aert. De Nederlander was in 2015 de beste en daarna vanaf 2019 drie keer. Tussendoor veroverde Van Aert zijn drie wereldtitels. „Het is altijd de bedoeling geweest dat ik het WK niet zou rijden”, legde Van Aert uit. „We houden vast aan het plan. Hoe moeilijk dat ook is nu ik zo goed rijd.” Van Aert startte deze winter in negen crossen en won ze op één na allemaal. Zondag weerhield materiaalpech hem ervan ook de wereldbekerveldrit van Hulst te winnen.

Van Aert stelde dat het niet alleen de reis naar de Verenigde Staten is die hem ervan weerhoudt op jacht te gaan naar zijn vierde wereldtitel. „Crossen is de eerste liefde, maar ik wil op de weg in het voorjaar goed zijn. We denken dat het moeilijk wordt om het allebei te doen. Na het Belgisch kampioenschap van zondag zou je dan nog drie weken mentaal met de cross bezig zijn, terwijl je erna nog even met een jetlag te maken hebt.”

Zonder pech is veldrijder Van Aert gewoon weer de beste

Van Aert heeft wél de vijfde veldrit om de X2O-Trofee gewonnen. De Belg van Jumbo-Visma was in Herentals veruit de sterkste en bereikte de finish met meer dan een minuut voorsprong op de Brit Tom Pidcock. De Belg Toon Aerts, leider in het klassement op tijd, werd derde.

Van Aert zag zondag in de wereldbekercross van Hulst door materiaalpech een einde komen aan een zegereeks van zeven uit zeven. Voor het klassement komt Van Aert niet in aanmerking omdat hij de eerste twee wedstrijden aan zich voorbij liet gaan.

Eerste Nederlander werd Europees kampioen Lars van der Haar: vijfde.

Lucinda Brand blijft maar winnen

Lucinda Brand heeft de vijfde cross om de X2O-Trofee gewonnen. De wereldkampioene veldrijden van Baloise-Trek Lions was in Herentals opnieuw duidelijk de sterkste en boekte haar zestiende zege van het seizoen.

Denise Betsema finishte als tweede op 49 seconden van de winnares. Dankzij een bonificatie voor de snelste ronde bleef de veldrijdster van Texel nog net leider in het klassement. Het verschil met Brand zakte van 46 naar 2 seconden. Er volgen nog drie crossen in deze competitie.

Lucinda Brand

Lucinda Brand

Annemarie Worst finishte in Herentals als derde. Manon Bakker werd op ruime afstand zesde, gevolgd door Ceylin del Carmen Alvarado. De voormalig wereldkampioene is bezig aan een wisselvallig seizoen en kreeg in Herentals al vroeg met materiaalpech te maken, waardoor ze een lang stuk moest lopen en de aansluiting vooraan verloor.

Knop omzetten

Brand kreeg daar niets van mee. Ze was al snel aangesloten bij de snel gestarte Betsema en liet haar concurrente vervolgens achter. „Ik had niet gedacht dat ik de knop zo makkelijk kon omzetten. Ik dacht vooraf: dit wordt een mentaal zwaar dagje”, vertelde de Rotterdamse bij Sporza. „Ik zat niet goed mee bij de start, maar kon de schade beperken.”

Betsema baalde omdat ze door een lekke band in de slotronde nog wat extra tijd verloor. „Het verschil was sowieso te groot”, oordeelde de Texelse, alvorens terug te keren naar het eiland. Zondag wacht de nationale titelstrijd in Rucphen waar ze Brand opnieuw zal ontmoeten.