Sport

'Er liggen wel kansen voor Feyenoord'

Door Van onze Telesportredactie

Sofyan Amrabat zit Taison dwars in De Kuip.

Sofyan Amrabat zit Taison dwars in De Kuip.

Reuters

Het haviksoog van Jan Streuer heeft er mede voor gezorgd dat Shakhtar Donetsk al jarenlang op het hoogste Europese podium staat. De man die zeven jaar betrokken was bij de Oekraïense topclub, morgenavond tegenstander van Feyenoord in de Champions League, heeft Shakhtar met de vondst van twee spelers alleen al dik tachtig miljoen opgeleverd.

Sofyan Amrabat zit Taison dwars in De Kuip.

Sofyan Amrabat zit Taison dwars in De Kuip.

Reuters

De rest is geschiedenis, zou je haast zeggen. Costa werd twee jaar geleden voor 30 miljoen euro verkocht aan Bayern München en speelt inmiddels voor Juventus. Teixeira maakte voor 50 miljoen (!) de overstap naar China. Ook andere topspelers als Willian (Chelsea) en Fernandinho (Manchester City) hebben in dienst van Shakhtar kennis gemaakt met de wetten van het spelen in Europa.

Fred, Taison en Bernard

Door de onveilige situatie in Oekraïne is Shakhtar niet meer de ploeg van een paar jaar geleden, weet Streuer. Toch liet het elftal van de Portugese coach Paulo Fonseca twee weken terug in De Kuip (1-2) bij vlagen zien geweldig te kunnen voetballen. Uiteraard onder aanvoering van de huidige Braziliaanse vedettes Fred, Taison en Bernard (met 25 miljoen euro de duurste aankoop in de clubgeschiedenis).

Fred snelt voorbij Steven Berghuis.

Fred snelt voorbij Steven Berghuis.

Reuters

„Dat zijn inderdaad heel goede spelers, al zijn ze (nog) niet van het niveau van die sterren van weleer”, zegt Streuer. „Die jongens spelen nog in Oekraïne omdat ze een paar jaar terug heel goede, langdurige contracten hebben getekend. Het is dan wel tekenend voor het Nederlandse voetbal dat dit Shakhtar in De Kuip ook nog heer en meester is.”

Toch is Feyenoord morgen volgens Streuer niet bij voorbaat kansloos tegen de Oekraïners, die in eigen huis al te sterk waren voor Napoli. „Shakhtar speelt echt niet elke week top. Afgelopen weekend speelden ze nog gelijk (1-1) tegen een laagvlieger in eigen land, Stal Dniprodzerzhynsk. Achterin zijn ze best kwetsbaar. Daar spelen vooral Oekraïners, omdat ze vier spelers uit eigen land moeten opstellen. Er liggen wat dat betreft wel kansen. Ook voor Feyenoord.”

Lees in de PREMIUM-editie van Telesport het complete verhaal met Jan Streuer.

 

Lees meer over