Sport/Wielrennen
991491707
Wielrennen

Thymen Arensman ondanks supervorm in dienende rol: ’Witte trui geen doel’

Thymen Arensman viert de eindzege van Bardet in de Tour of the Alps.

Thymen Arensman viert de eindzege van Bardet in de Tour of the Alps.

Amsterdam - Zestiende in de UAE Tour, zesde in Tirreno-Adriactioc en derde in de Tour of the Alps. De prestaties van Thymen Arensman zijn dit seizoen uitstekend. Toch gaat hij niet naar de Giro d’Italia om zich als klassementsman te meten.

Thymen Arensman viert de eindzege van Bardet in de Tour of the Alps.

Thymen Arensman viert de eindzege van Bardet in de Tour of the Alps.

De 22-jarige renner van DSM liet er woensdag, twee dagen voor de start van in Boedapest, geen twijfel over bestaan: een goed klassement is iets voor de toekomst. De rol van Arensman in deze Giro is een dienende. Zijn ploeg zet alles op de Fransman Romain Bardet, die stilaan weer het niveau lijkt te hebben waarmee hij jaren geleden podiumplaatsen behaalde in de Tour de France.

„Nee, het jongerenklassement is geen doel”, zegt Arensman, die onlangs nog wel de bijbehorende witte trui mee naar huis nam uit de Tour of the Alps. In die vijfdaagse van voornamelijk bergritten won Bardet, het tweetal is dit jaar onafscheidelijk. Samen reden ze ook de UAE Tour en Tirreno-Adriatico, waar Arensman de op één na beste jongere was na rondewinnaar Tadej Pogacar.

Met adelbrieven onder de radar

Ondanks die adelbrieven houdt Arensman de verwachtingen bij zijn Giro-debuut liefst laag. „Misschien kan ik zelf ooit voor een klassement gaan”, klinkt het in de perszaal in Boedapest waar hij en Bardet de pers via een videoverbinding toespreken. Maar onder de radar blijven valt niet mee als je derde wordt in de afsluitende tijdrit van de Vuelta, als je in een tijdrit in de Tirreno zesde wordt achter onder anderen wereldkampioen Filippo Ganna, Pogacar en Remco Evenepoel. De belofte was er natuurlijk al met de tweede plaats in de Tour de l’Avenir van 2018. Weer achter Pogacar, de Sloveen die inmiddels twee keer de Tour won.

In Bardet, met wie hij ook twee hoogtestages belegde, heeft de Betuwnaar een goede leermeester. „In de koers, maar vooral daarbuiten. Het is goed om te zien hoe hij leeft voor de sport. Ik moet mijn weg nog zien te vinden.”

Twee topsporten naast elkaar

Arensman kan de komende weken zijn hart ophalen. Niet alleen noemt hij de Giro zijn favoriete grote ronde, als voormalig student geschiedenis geldt zijn liefde ook de rijke Italiaanse historie. Die studie zette hij na het behalen van zijn propedeuse stil. „Het waren twee topsporten naast elkaar”, verklaarde hij eerder.

Na het openingsweekeinde in Hongarije volgt de oversteek naar Sicilië en het vasteland van Italië. Een mooi vooruitzicht, vindt hij. Met in zijn achterhoofd de langere tijdrit op de slotdag, een dag dat hij nog wel even voor zijn eigen kans wil gaan. „Maar je moet er eerst wel zien te komen.”

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop