Sport/Voetbal
991810560
Voetbal

Lieke Martens luidt noodklok na zware blessure Putellas

Alexia Putellas en Lieke Martens.

Alexia Putellas en Lieke Martens.

MANCHESTER - Lieke Martens zag dinsdag Alexia Putellas met een gescheurde voorste kruisband wegvallen. De Oranje-international, die na het EK verkast naar Paris Saint-Germain, speelde de afgelopen vijf seizoenen met de Spaanse Gouden Bal-winnaar bij FC Barcelona. Ze stuurde haar oud-teamgenote na het horen van het nieuws vrijwel direct een berichtje. „Ik vind het echt héél erg voor haar. Dit gun je niemand.”

Alexia Putellas en Lieke Martens.

Alexia Putellas en Lieke Martens.

De blessure van Putellas kun je als botte pech omschrijven, maar anderzijds merkt Martens in zijn algemeenheid wel dat vrouwelijke voetballers de laatste jaren steeds zwaarder worden belast. Fysiek en mentaal. Eerder luidden diverse clubs niet voor niets al de noodklok, ook vanwege het risico op een burn-out. Martens: „De manier van trainen is goed, maar als je ook ziet hoeveel blessures we afgelopen seizoen bij FC Barcelona hebben gehad… Het lichaam zegt op een gegeven moment gewoon stop.”

Martens stond in de tweede seizoenshelft zelf drie maanden aan de kant vanwege blessures en miste negen van de in totaal dertig competitieduels van landskampioen FC Barcelona. Desondanks was de 136-voudig international in de Primera División Femenina goed voor 21 doelpunten. „Als spelers worden we zo zwaar belast. Dat wordt wel eens onderschat. We spelen twee wedstrijden in de week en trainen vrijwel dagelijks. Als je geluk hebt, heb je één dag in de week vrij en in totaal twee weken vakantie over een jaar. Nou, hoeveel dagen hebben jullie vrij? Wel meer dan ons toch?”

Artikel gaat verder onder de video.

Toch wil Martens niet zeuren. „Als voetballer zijnde wil ze altijd spelen, altijd winnen. Blessures zijn helaas part of the job. Ik wil het er ook niet te veel over hebben.”